Recorddeal met fraudeur
Foto: AFP

De Antwerpse diamantreus Omega Diamonds betaalt 150 miljoen euro aan de fiscus. Op die manier ontsnapt het bedrijf aan gerechtelijke vervolging.

De miljoenendeal tussen de fiscus en Omega Diamonds werd vrijdag bezegeld na maanden van onderhandelingen tussen de Antwerpse Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) en de advocaten van Omega Diamonds. Nu er een dading – naar verluidt voor een bedrag van 150 miljoen euro – is met de fiscus, zal het Antwerpse parket ook een minnelijke schikking aanbieden aan Omega Diamonds en aan een aantal verantwoordelijken die de voorbije jaren in verdenking werden gesteld.

Concreet houdt de deal in dat het bedrijf en de zaakvoerders niet meer gerechtelijk vervolgd zullen worden wegens fraude. Volgens insiders zal Omega Diamonds, naast 150 miljoen aan de fiscus, ook nog een bedrag van om en bij de tien miljoen euro moeten betalen aan het parket.

De 150 miljoen euro die Omega Diamonds aan de fiscus betaalt, is meteen de grootste fraudedeal ooit. Eerder betaalden de bedrijven Massive (82 miljoen euro) en Henco (100 miljoen euro) ook al fors aan de Antwerpse fiscus om aan vervolging te ontkomen. Maar nooit eerder was er zoveel geld in het spel.

Noch de fiscus, noch het Antwerpse parket, noch de advocaten van Omega Diamonds wilden gisteren commentaar kwijt bij het bereikte akkoord of de hoogte van het bedrag.