Drie vermiste Amerikaanse vrouwen na tien jaar bevrijd
Het huis waar de vrouwen werden vastgehouden. Foto: AFP
In een huis in Cleveland, in de Amerikaanse staat Ohio, werden drie vrouwen die al zo’n tien jaar vermist waren, bevrijd. De bewoner van het huis en zijn twee broers werden gearresteerd. De vrouwen hebben intussen het ziekenhuis verlaten.

De politie van Cleveland identificeerde de vrouwen als Amanda Berry, Gina DeJesus en Michelle Knight.

Berry was 16 jaar toen ze in 2003 verdween nadat ze thuis kwam van haar shift bij de hamburgerketen Burger King. De toen 14-jarige DeJesus raakte een jaar later vermist toen ze van school naar huis wandelde, terwijl Michelle Knight al in 2002 was verdwenen. Ze was toen 19 of 20 jaar oud. Al die tijd werd gedacht dat ze van thuis was weggelopen.

‘Ik ben ontvoerd’

Berry kon ontsnappen uit het huis waar de drie zaten opgesloten met hulp van een buurman. Die hoorde haar schreeuwen toen Berry wanhopig de deur van het huis probeerde te openen.

‘Help! Ik ben Amanda Berry. Ik ben ontvoerd en ben al 10 jaar vermist. Ik ben vrij!’, schreeuwde de vrouw vervolgens tegen de telefonist op het noodnummer 911. Dat telefoongesprek werd door de politie vrijgegeven.

Beluister hier het gesprek:

Daarna bevrijdde de politie de twee andere vrouwen. Berry vertelde de politie dat de man die haar vasthield Ariel Castro heet. Politiechef van Cleveland, Michael McGrath, heeft die naam intussen op een persconferentie bevestigd.

De 52-jarige voormalige buschauffeur, en bewoner van het huis, en zijn twee broers van 50 en 54 jaar, die elders woonden, zijn opgepakt. 

Jong kind

De vrouwen werden naar het ziekenhuis gebracht in Cleveland voor controle, maar mochten het ziekenhuis intussen weer verlaten. Volgens de politie verkeren ze in goede gezondheid, gezien de omstandigheden.

Een van de vrouwen had een kind van zes jaar bij zich toen ze uit het huis werd gehaald. 

De ouders van DeJesus konden hun dochter in het ziekenhuis bezoeken. ‘Ze heeft altijd gevoeld dat haar dochter nog in leven was, zoals alleen een moeder dat kan voelen’, vertelde een nicht aan CNN. ‘Wat een ongelooflijk cadeau voor moederdag.’

'Denk nog maar eens na als je niet in mirakels gelooft', zei de tante van DeJesus. 'Kijk uit wie je buur is, je weet maar nooit.'