Gerechtelijke stappen tegen pro-deohervorming Turtelboom
Foto: BELGA

Avocats.be, de orde van Franstalige en Duitstalige balies, wil gerechtelijke stappen ondernemen tegen de aangekondigde hervorming van de rechtsbijstand door minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD). Dat is maandag beslist tijdens een buitengewone algemene vergadering van de orde, zo meldde radiozender Bel RTL maandagavond. De balies laken het ‘misprijzen’ van de minister.

De zaak zou in de loop van de komende dagen worden ingediend bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel.

De Orde van Vlaamse Balies (OVB) heeft niets te maken met de beslissing. Zij is van mening dat directe acties momenteel niet aangewezen zijn, omdat de ordes op 24 mei overleggen met minister Turtelboom. ‘De OVB houdt acties achter de hand in overleg met de algemene vergadering en de stafhouders’, luidt het. De OVB pleit alvast voor een ‘globale hervorming’ van de pro-deo, in het belang van de rechtzoekenden en met een billijke vergoeding voor de advocaten.

Hervorming

De ministerraad zette vrijdag het licht op groen voor de hervorming van de rechtsbijstand. Zo zal wie een beroep wil doen op een pro-deoadvocaat, in de toekomst remgeld moeten betalen. Andere voorstellen zijn om een proefproject op te starten met abonnementadvocaten, stagiair-advocaten te verplichten vijf pro-deozaken gratis af te handelen, en een pro-bonolabel in te voeren voor advocatenkantoren die vrijwillig en kosteloos een bepaald aantal dossiers inzake juridische bijstand kunnen behandelen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig