De outdoortrends volgens Dieter Van Den Storm: gecombineerde materialen met woonkamerallures
Vitra Garden party Foto: Vitra
Nu de zon ons eindelijk naar buiten lokt, is het de hoogste tijd om na te denken over ons buitenmeubilair. Designjournalist Dieter Van den Storm gidst ons door de meest opvallende outdoortrends van de zomer.

Wat is voor u de opvallendste outdoortrend van het moment?

Het terras en de tuin worden het verlengde van de woon- of eetkamer. Hetzelfde knusse gevoel dat we de afgelopen koude wintermaanden binnen creëerden, willen we doortrekken naar onze buitenomgeving. Geen grote loungezetels dus, maar kleinere hoekjes waar het gezellig genieten is. De basisstukken zoals stoelen, tafels en ligbanken worden aangevuld met kleinere accessoires, zoals sierverlichting, grote kussens, gedekte tafels en vooral veel potten en planten. Zelfs een buitentapijt kan dezer dagen. De garden party, in de letterlijke zin van het woord, is ook helemaal terug van weggeweest.

Welke materialen maken dit seizoen vooral furore in het outdoorgamma?

Voor mij is er geen materiaal dat er echt uitspringt. Het is vooral de combinatie van bestaande stukken uit verschillende materialen die in het oog springt. Een houten tafel aangevuld met metalen stoelen en een plastic krukje. De sfeer zit hem in het combineren.

Welke kleuren zien we deze zomer vooral opduiken?

Zeer vreemd, maar dit jaar is er opvallend veel blauw en blauwgrijs te zien in het buitengamma. Misschien een uitloper van de mode, waar blauw toch al een paar jaar gangbaar is. Je hoeft natuurlijk niet het hele outdoorgamma te vernieuwen. Met de aankoop van een paar basisobjecten en accessoires zoals kussen, glaswerk, handdoeken, tafellakens of een parasol ben je snel gediend.

Zijn er interieurlabels die u hieromtrent kan tippen?

Ik zie deze trend bij vele labels terugkomen, zowel in het hoge als in het brede gamma. Een merk als Dedon, dat vooral gespecialiseerd is in grote buitenmeubels, heeft toch al een paar jaar nest-achtige stukken in de collectie waar het gezellig samenhokken is. Het Spaanse BD Barcelona brengt dit jaar met haar Gardenias collectie van ontwerper Jaime Hayon, zelfs een ode aan de vaas om het buiten knus te maken. Zelfs een merk als Vitra trekt de outdoorkaart met knusse settings van een buitenfeest. En vergeet de Belgische merken Extremis en Cassecroute niet, die vooral inspelen op het samen tafelen. Bij Ikea en Habitat vind je dan weer alle accessoires die je nodig hebt om de basis aan te vullen.

Hoe zou u te werk gaan in uw eigen tuin en op uw terras?

Mijn eigen terras is zeker geen referentie wat de huidige trend betreft, daarvoor gebruik ik het te weinig. Ik probeer het wel gezellig te maken met bloempotten, kleurrijke tafelaccessoires en sfeerverlichting ’s avonds. Maar het is vooral de gedekte tafel, op z’n zomers aangekleed, die het verschil maakt als er gasten komen.

Dieter Van Den Storm werkt als freelance design specialist en schrijft voor lifestylemagazines als Frame en De Standaard Magazine.