Anderlecht pakt broodnodige zege tegen Standard
Foto: Belga
Anderlecht heeft eindelijk nog eens kunnen winnen in Playoff 1. Paars-wit won thuis met 2-0 van Standard en staat opnieuw aan de leiding. Guillaume Gillet was de held voor Anderlecht. Hij scoorde beide doelpunten, waaronder een penalty.

Weinig opwinding

Paars-wit moest winnen om niet nog verder achterop te raken in de strijd om de Belgische landstitel. Milan Jovanovic kreeg al na drie minuten ruimte voor een schot maar dat strandde op een Luiks been. Anderlecht dwong daarna twee hoekschoppen af maar die leverden geen gevaar op. Standard moest het spel van de regerende kampioen ondergaan en kon nauwelijks iets klaarmaken.

Pas na 20 minuten kwamen de Luikenaars dreigen, eerst via Buyens, erna via een schot van Mpoku. Veel goed voetbal kwam er van beide ploegen niet. Anderlecht wilde wel maar kon niet. Bram Nuytinck ontsnapte aan een gele kaart na een zware overtreding op Batshuayi. In de 34e minuut viel er dan toch een echte kans uit de lucht maar Kljestan kopte de bal ver naast het doel van Kawashima.

Plots sloeg het vuur wat meer aan in deze topper. Mpoku knalde echter op een been van Anderlecht. Niet veel later waren de Rouches opnieuw gevaarlijk, deze keer via Batshuayi. Mpoku bleef ondertussen de Anderlecht-defensie terroriseren. Aan de andere kant kreeg Suarez na een knappe actie van Safari een reuzekans maar de Argentijn schoot onbeholpen naast. De 0-0 bij de rust was billijk.

Held Gillet

Anderlecht kwam gretig uit de kleedkamers en dwong al in de eerste minuut van de tweede helft een kans af via Suarez. Maar de Argentijn was opnieuw niet fris genoeg voor doel. In de 54e minuut was het dan toch raak. Gillet kopte een vrije trap van Biglia voorbij Kawashima en 1-0 Anderlecht.

Op het uur moest Jovanovic naar de kant voor Dennis Praet. Dat was (wederom) niet naar de zin van de Serviër. Hij trapte een waterzak simpelweg omver. Ondertussen op het veld bleef Standard machteloos. Het kon niet dreigen, ondanks de inbreng van Ezekiel.

Anderlecht bleef aandringen en kreeg vlak na het uur een penalty na een fout op Mbokani. Deze keer mocht Gillet trappen en de Rode Duivel miste niet, 2-0. Standard kon niet reageren en Suarez maakte er bijna 3-0 van. Maar zijn schot strandde op de lat. Standard was niet bij machte om iets terug te doen.

Anderlecht wint eindelijk nog eens in Playoff 1 en neemt opnieuw de leiding. Standard is opnieuw op achtervolgen aangewezen en zal sterk uit de hoek moeten komen om nog aanspraak te maken op de titel.