Regerende coalitie wint verkiezingen in Maleisië
Uitredend premier Najib Razak ging zelf ook stemmen Foto: AP

In Maleisië heeft de regerende coalitie, die sinds de onafhankelijkheid van het land in 1957 aan de macht is, de verkiezingen van zondag gewonnen. Dat blijkt uit de officiële resultaten die door de kiescommissie werden gepubliceerd.

Het Nationaal Front, de coalitie van uittredend premier Najib Razak, behaalde 112 zetels en beschikt daarmee over de benodigde meerderheid in het parlement om een regering te vormen. De Volksalliantie van Anwar Ibrahim, die zwaar ingezet had op de strijd tegen corruptie, verzamelde 56 zetels.

De parlementsverkiezingen van zondag kondigden zich erg spannend aan. De regerende coalitie was voor het eerst niet zeker van de overwinning en de laatste peilingen gaven de oppositie zelfs een nipte voorsprong.

Fraude

Oppositieleider Anwar Ibrahim heeft de resultaten al verworpen. ‘Deze verkiezingen werden ontsierd door fraude en de kiescommissie heeft gefaald’, verkondigde hij strijdvaardig aan de pers. Tijdens de campagne had Anwar Ibrahim meermaals gewaarschuwd dat hij niet zou toestaan dat de overwinning hem werd ontstolen. Zijn vrees werd nog versterkt nadat vorige week bleek dat de onuitwisbare inkt waarin de kiezers alvorens te stemmen hun vinger moeten dopen, om meermaals stemmen te voorkomen, al na een eerste wasbeurt verdween.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in