Gutman beëindigt Belgische tournee
Gutman op zijn afscheidsreceptie op de Amerikaanse ambassade Foto: Photo News

Howard Gutman, de Amerikaanse ambassadeur in België, heeft zondag in Voeren zijn tocht langs de 589 Belgische steden en gemeenten afgerond, een belofte die hij zichzelf had gesteld bij zijn aantreden in 2009. De gemeente Lanaken beweert echter dat hij nog niet is langs geweest.

Het doel van zijn ‘tournee’ was om de banden tussen de Verenigde Staten en België opnieuw aan te halen, zeker na de moeilijke jaren tijdens het presidentschap van George W. Bush.

‘Wanneer we in 2009 arriveerden, wisten we dat we beter konden doen en dat we beter moesten doen’, aldus Gutman, verwijzend naar het toen overwegend negatieve beeld van de Belgen over Amerika. Gutman herinnerde zondagavond, op een receptie voor de provinciegouverneurs en burgemeesters, aan de ‘spanning’ die er bestond met een deel van Europa - dat zich verzette tegen de oorlog in Irak. Er was ‘de sluiting van de haven van Antwerpen voor onze schepen’, ‘de sluiting van het Belgische luchtruim voor onze vliegtuigen’ en de mogelijke ‘veroordeling in België van onze ambtenaren van het ministerie van Defensie’.

Opvolger nog niet bekend

‘We hebben het partnerschap met de mensen moeten herstellen. En we hebben dat gedaan met de belofte om elke stad en gemeente te bezoeken’, aldus Gutman. Volgens hem is het beeld van de Verenigde Staten in België de voorbije jaren verbeterd.

De ambassadeur prees daarbij de samenwerking in Afghanistan, Libië en Centraal-Afrika.

Deze zomer, op 23 juli, vertrekt Gutman als ambassadeur, twee weken na de Amerikaanse feestdag en twee dagen na de Belgische nationale feestdag.

De naam van zijn opvolger is nog niet bekend.

‘Gutman? Niet gezien?’

In de Limburgse gemeente Lanaken hebben ze hun twijfels of Gutman wel overal is gewees. ‘Wij hebben Gutman hier niet gezien. Als hij hier is geweest, dan moet het heel incognito geweest zijn. Niemand in het gemeentehuis kan zich een bezoek van Gutman herinneren’, liet Open VLD-burgemeester Marino Keulen weten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in