Swings doet skeelerpeloton duizelen
Foto: Photo News

Bart Swings heeft op de Europa Cup-meeting skeeleren in het Nederlandse Heerde de afvalkoers over vijftien kilometer gewonnen. Zaterdag was hij ook al de sterkste in de puntenkoers over tien kilometer

De student uit Leuven zegevierde met grote overmacht in de afvalkoers. Hij had een ronde van 200 meter voorsprong op de concurrentie. Eerder eindigde Swings op de 500 meter als tweede achter de Colombiaanse wereldkampioen Pedro Causil.

Het skeelerpeloton was nog duizelig van de tik die de Vlaming een dag tevoren had uitgedeeld door in de puntenkoers ook zo maar een ronde voorsprong te pakken. ,,Op dit moment is Swings niet te verslaan’‘, erkende de Italiaanse veelvoudige wereldkampioen Fabio Francollini.

‘Het zijn zware weekends. Door de week train ik daarom wat minder’, bekende Swings. Om die reden heeft Swings ook besloten af te zien van het EK in het Nederlandse Almere. De Wereldspelen in het skategekke Colombiaanse Cali blijven zijn belangrijkste toernooi in de zomer. Maar verder heeft hij ingezien dat hij als voornaamste Belgische troef niet kan wegblijven als eind augustus in Oostende de wereldtitels op het spel staan. ‘Daar doe ik in ieder geval mee aan de marathon’’, bevestigde hij in Heerde.

Daarna gaat de knop over naar het schaatsen. Swings toonde zich wel teleurgesteld over het feit dat de Nederlander Jan Blokhuijsen geen deel zal uitmaken van de gecombineerde Belgisch-Nederlandse ploeg. ‘Ik had graag met Jan getraind. Maar het is duidelijk dat we eerst een sponsor moeten hebben om schaatsers te lokken.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in