Wiggins wint ploegentijdrit met Sky, Puccio neemt roze
Salvatore Puccio. Foto: Photo News

Team Sky van topfavoriet Bradley Wiggins heeft de ploegentijdrit in Giro gewonnen. Garmin-Sharp van Ryder Hesjedal verloor 25 seconden, Nibali en Astana moesten 14 seconden toegeven.

De Italiaan Salvatore Puccio, een ploegmaat van Wiggins, neemt het roze over van de Brit Mark Cavendish, zaterdag winnaar van de openingsetappe. Cavendish' team Omega Pharma-Quick.Step, wereldkampioen in de discipline, werd pas zeventiende op 0:48. Daarmee was het wel de beste Belgische formatie. Lotto-Belisol werd 21e op 1:00.


De 23-jarige Puccio is een tweedejaarsprof. Zijn palmares als profrenner was nog blanco. In 2011 won hij de Ronde van Vlaanderen voor beloften.

Kopman Movistar gevallen

Met onderweg liefst vier hellingen was de atypische ploegentijdrit, waarin het geen meter vlak was, een kolfje naar de hand van het sterke Sky, dat met Bradley Wiggins, Salvatore Puccio, Dario Cataldo, Rigoberto Uran en Sergio Henao aan de finish kwam. Alleen Movistar, aan het tussenpunt na 7,9 kilometer twee seconden sneller, gaf even de indruk Sky te kunnen bedreigen.

Pech voor de Spanjaarden was dat ze onderweg kopman Juan Jose Cobo verloren, die voor de middag tijdens de verkenning ten val gekomen was.
Met de zege deelde Wiggins de andere favorieten al een eerste tik uit. Hij zette Vincenzo Nibali op 14 seconden, Michele Scarponi op 22, Ryder Hesjedal op 25 en Cadel Evans op 37.

Top 10 ploegentijdrit

1. Sky Procycling
2. Movistar Team op 9"
3. Astana Pro Team op 14"
4. Katusha op 19"
5. Vini Fantini-Selle Italia op 22"
6. Lampre-Merida op 23"
7. Garmin-Sharp op 25"
8. Blanco Team op 28"
9. Orica-Greenedge op 28"
10. Vacansoleil-DCM op 34"

 

Stand

1. Salvatore Puccio
2. Bradley Wiggins
3. Sergio Luis Henao
4. Dario Cataldo
5. Rigoberto Uran
6. Beñat Intxausti
7. Giovanni Visconti
8. Jose Herrada Lopez
9. Alex Dowsett
10. Eros Capecchi