Martinez wint slotetappe Vierdaagse van Duinkerke, Arnaud Démare eindlaureaat
Yannick Martinez. Foto: Photo News

De Fransman Arnaud Démare (FDJ) is zondag eindlaureaat van de Vierdaagse van Duinkerke (Fra/2.BC) geworden. Zijn leiderstrui kwam in de slotrit, over 163,8 kilometer tussen Estaires en Duinkerke, niet meer in het gedrang.

De vierde en laatste etappe werd gewonnen door de 25-jarige Fransman Yannick Martinez (la Pomme-Marseille), die een gegroepeerd peloton nog neit kon voorblijven. De Duitser Matthias Friedemann werd tweede voor de Fransman Benoit Drujon.

Het was het drietal David Lelay, Chun Kai Feng en Lloyd Mondory die de tien plaatselijke ronden van elk 6,9 kilometer in de straten van Duinkerke mochten aanvatten met een voorsprong van 2:32 op het peloton waarin de mannen van FDJ en leider Démare het tempo regelden. De drie vluchters waren op zowat 80 kilometer van de finish weggesprongen uit een groep waar ook Evaldas Siskevicius, Rudy Kowalski, Nikita Novikov en José Goncalves deel van uitmaakten.

Met nog zes kilometers te rijden werden de drie vluchters gegrepen. Iedereen maakte zich daarna op voor de aangekondigde massasprint maar dat was buiten Yannick Martinez gerekend. De Fransman sprong in de laatste honderden meters weg uit het peloton en haalde het licht afgescheiden voor Friedemann. De leiderspositie van Démare kwam de hele dag niet in gevaar en hij volgt daardoor zijn landgenoot Jimmy Engoulvent op als eindlaureaat van deze 59e editie van de Vierdaagse.

Sterk team

'Ik heb het al een hele week moeten herhalen maar kan nu ook niets anders zeggen dan dat ik mijn ploeggenoten moet bedanken voor hun geleverde inspanningen', stelde Démare. 'Het was misschien wel een beetje stresserend want de eindzege wordt pas aan de finish behaald, maar ik kon opnieuw terugvallen op een heel sterk team. De hele dag regelden zij het tempo en zorgden zij ervoor dat ik zonder problemen naar de eindmeet kon rijden. Ik kijk nu uit naar de Ronde van Picardië waar ik ook ga starten.'

Yannick Martinez (La Pomme-Marseille) vierde zaterdag zijn verjaardag en gaf zichzelf een dag later een mooi verjaardagscadeau met de etappezege in de slotrit. 'Ik wou de sprint niet afwachten en daarom plaatste ik nog een demarrage in de laatste honderden meters. Gelukkig werd er achter mij wat gewacht en kwam de trein van Démare niet tijdig op gang. Zo kon ik een kloofje slaan en de mooiste en enige zege van het seizoen tot hiertoe boeken. Vanavond kan er dus een flesje champagne af. Eerst voor mijn verjaardag, maar zeker na deze knappe ritoverwinning.'