Koen Geens: ‘Brussel en Franstaligen moeten begrotingsinspanning doen’
Minister van Financiën Koen Geens. Foto: BELGA

De deelstaten moeten nog een inspanning leveren om het begrotingstekort aan de eisen van Europa te laten voldoen. Gezien Vlaanderen een begrotingsevenwicht heeft, ligt de verantwoordelijkheid bij Brussel en Franstaligen. Dat heeft minister van Financiën Koen Geens gezegd in het Eén-programma De Zevende Dag.

De regering sprak bij de begrotingscontrole eind maart met Europa af dat ze dit jaar voor 1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) structurele maatregelen zou nemen. In ruil daarvoor mocht ze afwijken van de doelstelling om het begrotingstekort terug te dringen tot 2,15 procent van het bbp.

Maar die 1 procent wordt volgens de Europese Commissie nog niet gehaald. Zij spreekt van een ‘verwachte verdere verbetering in structurele termen van 0,75 procentpunt’ in 2013. Blijft dus een gat van 0,25 procentpunt.

Minster Geens kijkt daarvoor vooral naar de deelstaten. ‘Als gewesten, gemeenschappen en gemeenten hun ding doen, dan is het probleem opgelost.’ Gezien Vlaanderen met zijn begrotingsevenwicht al een duit in het zakje heeft gedaan, is het aan de andere entiteiten om de inspanning te leveren, vindt hij.

‘Wij zijn in Europa het land dat verhoudinggewijs het meeste geld aan de deelstaten geeft. Zij moeten dus ook hun ding doen’, verdedigt hij zijn standpunt.

Daarmee zit hij op dezelfde lijn als een van zijn voorgangers op Financiën, Didier Reynders (MR).

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in