Zwarte doos treinongeval Wetteren gevonden
Foto: BELGA

Een team van specialisten heeft zondagmiddag de zwarte doos in de locomotief van de ontspoorde goederentrein in Wetteren bovengehaald. 'De zwarte doos is een belangrijk element in het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval', zegt Thomas Baeken van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel.

In het team zaten experten van de brandweer, van het parket, van Infrabel, van het onafhankelijk onderzoeksorgaan, van de spoorwegpolitie en van de firma die de zwarte doos maakt.

Volgens Baeken is het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval volop bezig.

Bluswater overgepompt

Het vervuilde bluswater werd zaterdag verzameld in het waterbekken van het waterzuiveringsstation. Dat raakte echter vol en dus is een deel van het water zondag 'gecontroleerd' in de Schelde geloosd.

De rest van het bluswater werd overgepompt in een tankschip dat zondag rond 15 uur uit Amsterdam is aangekomen.

Weg van minste kwaad

'We kiezen de weg van het minste kwaad', klinkt het bij de provincie. Volgens de provincie houdt het lozen van het water in de Schelde geen gevaar in voor de volksgezondheid. Mogelijk is er wel gevaar voor de vispopulatie.

Door de lozingen werd de veerdienst van Schellebelle stilgelegd. Ook vissen en watersport op de Schelde zijn voorlopig verboden.

Vrijdagnacht is de goederentrein met 13 wagons ontspoord, 1 kilometer buiten het station van Schellebelle in de richting van Wetteren.

Inwoners met vragen kunnen terecht op het informatienummer 052/43.24.43. De gemeente verspreidt ook informatie op haar website. Enkel voor dringende noodoproepen kan men terecht bij de hulpdiensten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in