Weerman RTL heeft klacht wegens racisme aan zijn broek
Luc Trullemans. Foto: Reporters

De Franstalige beweging tegen racisme, antisemitisme en xenofobie (MRAX) wil een klacht indienen tegen weerman Luc Trullemans (RTL) voor racistische uitlatingen en het aanzetten tot haat. De weerman postte een week geleden racistische uitlatingen op zijn Facebook-pagina.

'We zullen eerst een dossier samenstellen en vervolgens de procureur des konings vragen snel een onderzoek op te starten', stelde Tommy Bui, de voorzitter van MRAX. 'Ons inziens zijn er voldoende elementen die het schenden bewijzen van de wet van 1981, de antiracismewet.'

Als er een proces zou volgen, zal MRAX zich burgerlijke partij stellen.

Banalisering

MRAX betreurt overigens 'de banalisering van xenofobe en racistische uitlatingen' en is verbaasd over 'de ‘lauwe’ reactie van de vicedirecteur van het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding, Edouard Delruelle, die (...) vernieuwend is door de uitlatingen van mijnheer Trullemans te minimaliseren met ‘een recht op emotie’! '.

Trullemans (60), een in Halle geboren Vlaams-Brabander, presenteerde 19 jaar lang op RTL-TVi het meest bekeken weerbericht van Franstalig België. Vorige vrijdag deelde hij een Facebookbericht over ‘moslimvrienden’ die terug naar hun land kunnen als het onze hen niet aanstaat. Een kwartier later was het berichtje alweer verdwenen, drie dagen later werd Trullemans door RTL-TVi op straat gezet.