De vijfhonderd inwoners van Wetteren die na het treinongeluk niet in hun woning mochten overnachten, mogen zondag nog niet terug naar huis. Bij het takelen van het treinwrak moeten mogelijk opnieuw evacuaties gebeuren.

De rioleringen worden gespoeld om de laatste restanten van het giftige product te verwijderen. Metingen achteraf moeten uitwijzen of de buurt veilig kan worden verklaard, aldus de persdienst van de provincie.De begeleide terugkeer wordt maandag in de loop van de dag verwacht. Aan de geëvacueerden die zich bij familie of vrienden bevinden, wordt aangeraden radio en tv te volgen voor meer informatie over wanneer zij naar huis kunnen

Zondag in de namiddag werd het overschot van het vervuilde bluswater overgepompt in een tankschip. 'We nemen liever geen risisco', zegt gouverneur Jan Briers. 'We moeten iedereen persoonlijk naar hun huis begeleiden, dan moeten er opnieuw metingen in de huizen worden uitgevoerd. We krijgen dat vanavond niet meer georganiseerd.'

De vijfhonderd mensen, die binnen de perimeter rond de plaats van het treinongeval wonen, zullen dus nog een nacht elders moeten doorbrengen.

De voorbije nacht deden de meesten dat bij vrienden of familie. 94 mensen zullen de nacht doorbrengen in school Mariagaard. Dat zijn er een vijftiental meer dan de nacht ervoor.

Scholen morgen gesloten

Om mobiliteitsredenen werd ook beslist om een aantal scholen maandag 6 mei gesloten te houden. Het gaat om het Sint-Gertrudiscollege (secundair), het Sint-Jozefsinstituut (basisschool, secundair en kinderopvang), de campus Kompas aan de Noordlaan, de kleuterschool 't Kleuterboompje.Op eigen initiatief sluiten ook campus Kompas, inclusief 't Klimopje en de basisschool Sint-Gertrudiscollege. Ook kinderopvang 't Trudeken sluit maandag de deuren.Uit voorzichtigheid wordt ook de Scheldedijk tussen de Aard in Schellebelle en de Tragel in Wetteren (traject Tragelweg) gesloten. Fietsen en wandelen in de buurt van de Schelde is dus verboden.

Ook wordt uit voorzorg afgeraden om groente of fruit uit eigen tuin te eten voor bewoners van Wetteren, Schellebelle en Serskamp. De provincie raadt inwoners eveneens af putwater te gebruiken. Ook is het aangewezen dieren binnen de geëvacueerde zone niet buiten te laten. Mogelijk nieuwe evacuatiesHet treinverkeer is minstens voor een week grondig verstoord. De mogelijkheid wordt niet uitgesloten dat bij het takelen van het treinwrak opnieuw tijdelijke evacuaties moeten gebeuren, bevestigt gouverneur Jan Briers zondagavond.'Dat zal ten vroegste woensdag of donderdag gebeuren', aldus Briers. 'Als dat gebeurt, zullen we ook rekening houden met de omwonenden en dit laten gebeuren op momenten dat de meeste mensen niet thuis zijn: tussen 9 en 17 uur. Op die manier hopen we zo weinig mensen te storen.'In totaal werden 49 mensen opgevangen in het ziekenhuis. Twee ervan liggen zondagavond nog steeds op intensieve zorgen. Ook zes hulpverleners zijn uit voorzorg naar het ziekenhuis overgebracht.

Eén man is overleden, maar de doodsoorzaak staat nog niet vast. Volgens een eerste autopsie was de man wel zwaar geïntoxiceerd.

Vrijdagnacht is de goederentrein met 13 wagons ontspoord, 1 kilometer buiten het station van Schellebelle in de richting van Wetteren.

Inwoners met vragen kunnen terecht op het informatienummer 052/43.24.43. De gemeente verspreidt ook informatie op haar website. Enkel voor dringende noodoproepen kan men terecht bij de hulpdiensten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in