Bergingsoperatie van Duitse bommenwerper uit WOII begonnen in Kanaal
Een formatie Duitse Dornier Do17-bommenwerpers. Foto: ap

Duikers zijn zaterdag begonnen met de bergingsoperatie van een Duitse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog die vijftien meter diep op de bodem van het Kanaal rust. Dat deelde het Britse Museum van de Royal Air Force (RAF) mee.

Het gaat om de grootste operatie ooit gerealiseerd in Britse wateren. De bommenwerper, die werd neergehaald tijdens de Slag om Engeland (1940), werd in 2008 door duikers gevonden voor de kust van Kent in het zuidoosten van Engeland. Met de sonar kon het toestel geïdentificeerd worden als een Dornier Do 17Z.

Opmerkelijke staat

Het vliegtuig van de Luftwaffe, dat op een krijtrots rust omringd door enkele brokstukken, bevindt zich volgens experten in ‘een opmerkelijke staat’. De banden van het landingsstel zijn nog opgeblazen, maar de propellers getuigen van de schade aan het toestel, waarvan de cockpit gedeeltelijk bedekt is met algen.

De duikers bouwen momenteel een kooi rond het vliegtuig om het boven water te kunnen hijsen. De operatie zal drie weken duren.

De ontdekking en recuperatie van de Dornier Do 17Z is ‘van nationaal en internationaal’ belang; ‘dit toestel is het enige nog resterende van de Slag om Engeland’, verklaarde de directeur van het RAF-museum, Peter Dye.

Vliegend potlood

Uiteindelijk zal de Dornier Do 17Z, bijgenaamd ‘het vliegende potlood’ vanwege de fijnheid van zijn romp, tentoongesteld worden in het museum om ‘een licht te werpen op de opofferingen van jongemannen van beide luchtmachten (Brits en Duits) en andere landen’.

De Slag om Engeland werd door Adolf Hitler gelanceerd om de Britse vliegtuigen uit het luchtruim te verjagen en de economie van het land door intensieve bombardementen te ontwrichten voor een invasie over zee die nooit heeft plaatsgevonden. De Slag om Engeland liep uiteindelijk op een mislukking uit voor de Duitsers.