Maya Detiège heeft probleem met ‘truken van de farma’
Foto: BELGA

Volksvertegenwoordiger Maya Detiège (SP.A) heeft problemen met de aanpak van het farmabedrijf Alexion in de zaak van Victor, de zevenjarige jongen die aan een zeldzame immuunziekte lijdt.

‘Op gevoelens inspelen van het publiek is een van de truken van de farma-industrie om politici onder druk te zetten’, zegt Detiège, die het dossier op de voet volgt, aan De Standaard.

Dat verwijt geldt niet voor de ouders, benadrukt ze erbij. ‘Als ouder doe je alles om je kind te helpen. Iedereen zou hetzelfde doen. Maar het is geen goede zaak dat een farmabedrijf met de communicatie tussen de patiënten en de media gemoeid is.’

Communicatiebureau

De ouders van Viktor kregen hulp van het communicatiebureau g+ europe toen ze planden om met hun verhaal naar de media te stappen. g+ europe wordt betaald door Alexion, de producent van Soliris.

Over de link tussen het farmabedrijf en het pr-bureau waren de ouders van Viktor naar eigen zeggen niet op de hoogte. ‘We hebben meer en meer het gevoel dat we de speelbal zijn tussen minister Onkelinx en het farmaceutisch bedrijf’, klinkt het op VRT-radio.

250.000 euro

Viktor Ameys lijdt aan de zeldzame immuunziekte aHUS en heeft om te overleven het geneesmiddel Soliris nodig. Een behandeling met dat geneesmiddel kost voor patiënten met de zeldzame immuunziekte aHUS jaarlijks 250.000 euro.

Minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx (PS) vindt dat te duur om het terug te betalen en onderhandelt met het farmabedrijf over een oplossing.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in