Karzai: ‘CIA-geld werd niet doorgestort aan krijgsheren’
De Afghaanse president Hamid Karzai. Foto: REUTERS

Het geld dat de CIA stortte aan het Afghaanse presidentschap, is niet terechtgekomen in de zakken van Afghaanse krijgsheren, in tegenstelling tot wat de media stellen. Dat verzekerde de Afghaanse president, Hamid Karzai, zaterdag.

The New York Times scheef eind april namelijk dat de CIA de voorbije tien jaar tientallen miljoenen dollars overmaakte aan het Afghaanse presidentschap die doorgestort werden aan warlords, van wie sommigen banden hebben met het drugsmilieu of de taliban.

President Karzai gaf meteen toe dat zijn diensten Amerikaans geld ontvingen. Dat geld dat gestort werd sinds de installatie van de Afghaanse interim-regering na de val van het talibanregime eind 2001, ‘werd niet gestort aan warlords, maar aan werknemers van de regering, zoals lijfwachten’, antwoordde Karzai tijdens een persconferentie. ‘Het geld werd aan particulieren betaald, niet aan bewegingen of partijen. Wij maken voor alle uitgaven ontvangstbewijzen over aan de Amerikaanse regering’, luidde het.

‘Van de Britse diensten kregen we dergelijke hulp niet. Er was wel een zekere hulp voor bepaalde operaties, maar niet op regelmatige basis’, voegde de president eraan toe.

In 2001 stortten de Amerikanen zelf geld aan Afghaanse krijgsheren die streden tegen de taliban, aldus Amerikaanse functionarissen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig