Pr-bureau van farmabedrijf adviseerde ook ouders Viktor
Foto: lvd

De ouders van Viktor kregen hulp van g+ europe. Dat pr-bureau wordt betaald door Alexion, de producent van het dure geneesmiddel dat de jongen nodig heeft om te overleven.

Viktor Ameys (7) beheerste de afgelopen nieuwsweek. De jongen lijdt aan de zeldzame immuunziekte aHUS en heeft om te overleven het geneesmiddel Soliris nodig. Of de overheid de dure behandeling terugbetaalt, daarover beslist minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) volgende week.

Niet op de hoogte

Nu blijkt dat de ouders hulp kregen van het communicatiebureau g+ europe toen ze planden om met hun verhaal naar de media te stappen. g+ europe wordt betaald door Alexion, de producent van Soliris. Over de link tussen het farmabedrijf en het pr-bureau waren de ouders van Viktor naar eigen zeggen niet op de hoogte.

Het was een Nederlandse lobbyiste van Alexion die de ouders van Viktor in contact bracht met Richard Sterneberg, partner van g+ europe. De lobbyiste onderhoudt nauwe banden met een Nederlandse patiëntenvereniging voor bloedziekten.

Sterneberg ziet zelf geen probleem in zijn dubbele functie. ‘Uiteindelijk hebben de patiënten en het farmabedrijf hetzelfde doel: de minister moet een akkoord sluiten met Alexion.’

Uit de krant: Dossier 'Medicijnen voor Viktor'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in