Acht redenen om incognito te surfen
Foto: rr
De incognitomodus op je browser staat, misschien niet onterecht, bekend als 'pornomodus'. Maar dat betekent niet dat je hem alleen daarvoor kan gebruiken.

Anoniem surfen kan vandaag met zowat elke grote browser. Het komt er op neer dat je geen cookies achterlaat, en dat de pagina’s die je bezoekt niet in je browsergeschiedenis terechtkomen. Handig als je niet wil dat je huisgenoten of collega’s ontdekken waar je mee bezig was. Vooral voor de voglende - perfect koosjere - activiteiten is incognito surfen extra handig.

 1. Als je geschenkjes zoekt
  Deel je je computer met huisgenoten? Zorg dan dat ze niet per ongeluk te weten komen wat je voor hun verjaardag gepland hebt. Geschenkjes, verrassingsreisjes, verlovingsringen en andere cadeaus die je online wil bestellen of opzoeken, maar waarvan je niet wil dat je geliefde er te snel van op de hoogte is, hou je netjes uit de browsergeschiedenis door incognito te surfen.
   
 2. Voor gevoelige zoektochten
  Deze werkt volgens hetzelfde principe als de geschenkjes hierboven. Heb je een vreemde knobbel in je arm, zoek je een goede gynaecoloog, een advocaat of psychologisch advies? Private modus zorgt er alvast voor dat je huisgenoten die later de pc gebruiken zich niet onnodig zorgen beginnen te maken. Je kan hen het nieuws rustig melden wanneer je zeker bent dat er iets te melden valt.
   
 3. Als je meerdere accounts wil gebruiken
  Je browser onthoudt standaard met welke account je bent ingelogd, maar via een privaat venster kan je met meerdere accounts inloggen op hetzelfde netwerk, in aparte tabbladen. Zelf gebruik ik daar gewoon meerdere browsers voor, en log ik bijvoorbeeld via Firefox in op mijn eigen YouTube-account, en via Chrome op die van het werk. Ben je echter verknocht aan één browser, dan kan dat ook via een private browsingvenster. Maak een nieuw privaat venster voor elke account waarop je wil inloggen.
   
 4. Als een vriend je computer wil lenen
  De kans is groot dat je meest gebruikte sociale netwerken je automatisch inloggen wanneer je de site opent. Open daarom een incognito venster voor een vriend die snel zijn mail wil checken, of even wil kijken op Facebook of Twitter. Zo vermijd je dat die vriend op jouw account terechtkomt, of dat jij daarna overal opnieuw moet inloggen. Zowel jouw privacy als die van je vriend blijft bovendien netjes behouden. Hetzelfde is uiteraard aangewezen als je zelf even iemands computer leent. Wees een heer en laat alles proper achter.
   
 5. Als je neutraal wil zoeken
  Google kleurt je zoekresultaten met data die het over jou en je vrienden verzamelt. Wil je dat dit allemaal niet meetelt? Of wil je een beter overzicht krijgen van wat de rest van de wereld bij een bepaalde term als zoekresultaat krijgt? Private modus laat de meeste ‘gepersonaliseerde’ zoekresultaten achterwege.
   
 6. Als je iets zoekt voor iemand anders
  Sites als Amazon doen hun uiterste best om jou en je smaak beter te leren kennen, onder meer aan de hand van je zoekgeschiedenis. Dat is fijn wanneer je een nieuw boek zoekt dat helemaal in jouw stijl geschreven is, maar het is minder handig als je een geschenkje zoekt voor je neef.
   
 7. Wanneer je lichtjes paranoïde wordt
  Privacy is belangrijk voor je, en je wordt er een klein beetje gek van dat reclamemakers en hun op jou gerichte koffieadvertenties je overal op het web volgen? Met private browsing ben je misschien nog niet van de advertenties af, maar het geeft je gelukkig wel het gevoel dat niet iedereen op je vingers zit te kijken.
   
 8. Voor de pauzes op het werk
  Een studie uitgevoerd door Mozilla, de makers van Firefox, toont aan dat mensen private browsing vooral opzetten tijdens de lunchpauzes, net voor ze stoppen met werken en laat op de avond. De eerste twee geven je alvast het idee dat een incognito modus vooral handig is als je even iets leuks wil opzoeken, zonder dat de baas meekijkt. Vacatures, Facebook of het voetbalnieuws, als het niets met het werk te maken heeft, hou je het liever anoniem.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in