TREND. De comeback van de moestuin
Foto: MyScandinavianHome
Groenten van eigen kweek: tegenwoordig maakt het indruk. Tuinieren kent vandaag een vergelijkbare comeback als koken enkele seizoenen terug. En u heeft niet eens een grote tuin nodig. Met een beetje terras en enkele potten geraakt u al een eind op weg, ook zonder groene vingers.

De moestuin hoeft dezer dagen niet langer weggestopt te worden achter een muurtje of een hoge haag. Vandaag kleedt de moestuin een terras aan of wordt hij geïntegreerd in het gazon of een bloemenperk. Kruiden- en groetenpotten mogen tegenwoordig zelfs vensterbanken sieren.

Wie niet met groene vingers werd geboren en toch de moestuinmicrobe te pakken heeft, houdt rekening met de volgende tips.

Keep it simple

Beginners starten beter met gemakkelijke groenten. Rucola, sla, courgetten en radijsjes bijvoorbeeld zijn dankbare partners in een jonge moestuin. Sla kan u na acht weken oogsten en courgetten kunnen nauwelijks mislukken. Dergelijke keuzes bij het begin moedigen aan om door te zetten.

Bescheiden

Begin met de juiste verwachtingen. Wie vandaag een moestuin begint, verwacht beter niet dat die het gezin het hele jaar voorziet van groenten. De eigen oogst wordt aangevuld met aankopen uit de supermarkt.

Vensterbank of terras

Begin met enkele kruidenpotjes. Die vergen weinig werk. Door kruiden geregeld water te geven en op de juiste hoogte (op 1/3 van de stengel) met een goede schaar af te knippen, kan u er een heel seizoen mee doen. Ga daarna verder met sla, paprika of meer kruiden.

Pluksla kan u makkelijk op uw vensterbank installeren en u plukt er de nodige blaadjes af wanneer u zin heeft in sla. U kan zowat 80 procent van alle groenten in potten zetten. Naast slasoorten doen ook kruiden, paprika's, pepers of bieslook het uitstekend in een pot.

Het juiste materiaal

Een beginnend tuinierder heeft eigenlijk niet zo veel nodig. Bij de meeste tuiniercentra vindt u tegenwoordig basiskits voor beginners. Wie met potten werkt, kiest potten die onderaan water doorlaten en voldoende groot zijn zodat kruiden en groenten goed kunnen gedijen. Als u een houten groentenbak wil maken, kies dan voor onbehandeld hout.

Strategische positie

Maak het uzelf een pak gemakkelijker en installeer uw moestuin aan de zuidkant. Help de natuur een handje door de grond te bedekken met een worteldoek of geperforeerde folie. Zo warmt de aarde vlugger op en is die sneller klaar om bezaaid te worden.

Zelfoogstboerderij

Voor wie echt geen groene vingers heeft, is een zelfoogstboerderij een oplossing. De boer doet het voorbereidende werk en onderhoud, terwijl de oogst wordt verdeeld over verschillende families. Die gezinnen mogen dan telkens groenten en fruit komen oogsten wanneer ze willen. 

Zin om zelf aan de slag te gaan? Meer info vindt u bij Aveve, VELT, www.csa-netwerk.be en www.plukboerderij.com.