'Nog geen akkoord over terugbetaling voor Viktor'
Foto: Lisa Van Damme; LVD
Er worden verschillende pistes verkend om een oplossing te vinden voor de terugbetaling van het dure medicijn dat de 7-jarige Viktor uit Aalst nodig heeft. Volgens het kabinet van minister van Volksgezondheid Onkelinx is er echter nog geen spraken van een definitief akkoord met het farmaceutisch bedrijf Alexion.

De situatie van de 7-jarige Viktor uit Aalst beroert sinds enkele dagen de Wetstraat. Tegen zijn zeldzame nierziekte aHUS helpt enkel Soliris, maar de behandeling kost maandelijks 18.000 euro en wordt niet terugbetaald.

Momenteel neemt het UZ Brussel de kosten van de behandeling op zich, maar het ziekenhuis benadrukte dat het de kosten niet op zich kan blijven nemen. Viktor en zijn ouders kunnen ook nog terecht bij het Bijzonder Solidariteitsfonds, een vangnet voor patiënten die een dure behandeling nodig hebben.

Onkelinx kreeg al een negatief advies van de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen, die de minister adviseert over terugbetalingen. Het geneesmiddel kost te veel, klinkt het. Ze hoopte nog via onderhandelingen met producent Alexion alsnog tot een oplossing te komen.

'Ik heb gisterennamiddag nog contacten gehad met vertegenwoordigers van de firma. Er liggen nu sommige elementen op tafel', zei ze vrijdag voor aanvang van het kernkabinet. 'We zullen de onderhandelingen voortzetten.'

Gisteren was de farmareus Alexion nog kop van Jut in de Kamer. Meerdere parlementsleden zeiden dat de minister zich niet mag laten chanteren in de onderhandelingen.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in