BLOG. Ik mag me Spartacus noemen
Kort na de start gaat het steil omhoog. Foto: JL
‘The toughest 10k ever’. Dat is de baseline van de Spartacus Run, een avontuurlijke loopwedstrijd over een parcours van 10 kilometer met zestien hindernissen. Het was loodzwaar, maar ook super leuk. De schrammen en blauwe plekken neem ik er graag bij.

Voor een tweede keer heb ik deelgenomen aan de Spartacus Run. Dit jaar deden vijfduizend sportievelingen mee, dat zijn er tweeduizend meer dan vorig jaar.

In de Schorre in Boom, waar ook Mano Mundo en Tomorrowland worden georganiseerd, heerste een heuse festivalsfeer met eetkraampjes, bier, ontblote bovenlijven en zon.

Het parcours was nog zwaarder dan de eerste editie op Linkeroever. Het terrein van het provinciaal recreatiedomein is namelijk een pak heuvelachtiger. We moesten hindernissen overwinnen met de spectaculaire namen zoals ‘Walk on Water’, ‘El Capitan’, ‘The Wall’ en ‘Color Labyrinth’.

De zwaarste proef? Zonder twijfel de Belly Scraper. Al kruipend moesten we 25 meter lang over de grond schuren. En met al een aantal kilometers in de benen, leek dat oneindig lang. Ik kon ook niet goed ademen en kreeg een claustrofobisch gevoel.

Olympisch zwembad

Bij de Swim Sala Bim, waarbij je je door het water over de lengte van een olympisch zwembad moest voorttrekken aan touwen, kreeg ik krampen in mijn benen. Het water was ijskoud en ik was uitgeput. Maar de duikers die in het water toekeken, waren super vriendelijk en moedigden me aan om verder te doen. Ook de supporters langs het parcours gaven me moed.

Bij een van de laatste hindernissen was er een American football-ploeg opgetrommeld die ons probeerden te verhinderen voort te lopen. De mannen hebben me gelukkig niet te hard aangepakt.

Het parcours heb ik in 52.14 afgelegd en ik ben als achtste vrouw geëindigd (van de 497). Ik mocht in de eerste ‘wave’ vertrekken, waardoor ik bij de meeste proeven niet moest aanschuiven.

Het evenement is opgedragen aan de triatleet en student geneeskunde Artoer Aghajanyande. Spartacus was zijn bijnaam. In 2011 kwam hij tijdens de Antwerp Ironman met zijn fiets ten val in de Waaslandtunnel. De 26-jarige atleet overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondigen.