Farmareus Alexion was gisteren in de Kamer kop van Jut tijdens het plenaire debat over de terugbetaling van het zeer dure medicijn Soliris. Verscheidene partijen steunden de minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx in haar pogingen om een (iets) gunstigere prijs te bekomen.

De PS-minister bevestigde dat ze nog contacten zal hebben met de firma. Meerdere parlementsleden zeiden dat de minister zich ‘niet mocht laten chanteren’.

‘We kunnen niet aanvaarden dat firma’s ouders voor zo’n keuze stellen’, hekelde SP.A-Kamerlid Maya Detiège.

‘Het kan niet dat een bedrijf weigert om tot een overeenkomst te komen’, vond ook Nathalie Muylle (CD&V). Ze stelde voor om de problematiek op Europees niveau aan te pakken. ‘U moet daarbij de lead nemen, want na Viktor zullen er nog volgen’, aldus Muylle.

Groen-kamerlid Wouter De Vriendt riep dan weer op de kwestie aan te grijpen om meteen de hele werking van de farmaceutische sector te herbekijken. Dat de waarde van de aandelen van het bedrijf sinds de goedkeuring van het medicijn ‘met zeshonderd procent stegen’, spreekt voor hem boekdelen.

Vlaams Belang-fractieleider Barbara Pas lokte vooral verontwaardiging uit, door ervoor te pleiten om de dure geneesmiddelen terug te betalen door het geld weg te halen bij de dringende medische hulp voor asielzoekers. ‘Dringend is niet levensnoodzakelijk’, zei ze.

‘Degoutant’, ‘ranzig’, reageerde de rest van het halfrond.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig