Geef toe: het hééft toch wel iets, die Oranjegekte. Ik heb er in elk geval reusachtig van genoten, van dat koninklijke feest in Amsterdam. Ik zat de hele tijd te denken: daar kunnen wij nog iets van leren, zie.

Het hoort natuurlijk niet, supporteren voor een koningshuis. Oude besjes met een poedel, die elke week de Story kopen - ja, die mogen dat. Maar een kwieke, weldenkende burger die met beide voeten in de eenentwintigste eeuw staat, wordt geacht een principeel voorstander te zijn van een republiek. Al vormt België op dat punt een kleine uitzondering: hier kunnen zelfs principiële republikeinen zich verzoenen met een koning, omdat die tenminste nog de stabiliteit van het land verzekert.

Het is een soort gedoogconstructie, zeg maar. Hij mag blijven, omdat het alternatief nog erger is.

Welnu, ik vind dat gedogen een beetje mager. Ik vind dat wij qua koningsgezindheid gerust een tandje mogen bijsteken. Ik zeg niet dat we ons op de nationale feestdag met z’n allen zwart-geel-rood moeten verven, of dat onze bakkers op gezette tijden moeten overgaan tot de vervaardiging van zwart-geel-rode tompoezen, maar een beetje meer enthousiasme lijkt mij gepast. Er kleven aan de monarchie toch een aantal voordelen die de republiek niet heeft.

Een president wordt verkozen en dat is qua inspraak van het volk zo gek nog niet bekeken, akkoord. Maar zo’n verkiezing impliceert altijd dat een heleboel mensen níét voor de president hebben gestemd. Kijk naar de VS, kijk naar Frankrijk: daar verdéélt een president de natie. In Nederland heerste vandaag een hoge mate van eenheid. Op VTM typeerde royaltywatcher Jo De Poorter de sfeer in Amsterdam als ‘rustig, sereen, familiaal, vriendelijk en vredevol’ - lang niet slecht voor een land dat in de aanloop naar de parlementsverkiezingen telkens bijkans op ontploffen staat.

Net omdat hij niet verkozen wordt, is zo’n koning van iedereen.

Puur rationeel bekeken slaat het nergens op: erfopvolging past niet in dit tijdperk van gelijke kansen en individuele verdiensten. Maar de mens is dan ook veel meer dan een strikt rationeel wezen. Niet alles in het leven hoeft even berekend en afgemeten te zijn. Er mag - wat zeg ik: er moet - ook ruimte zijn om eens weg te dromen, om de banaliteit van het dagelijkse bestaan even te overstijgen en op te gaan in een collectieve vorm van transcendentie. Zeker nu God dood is, komen zulke momenten goed van pas.

Een koning die niet veel meer doet dan lintjesknippen, is in dat opzicht een cadeau. Hij kost geld, maar allicht minder dan een president. En zijn onderdanen krijgen er toch een forse dosis glamour voor in de plaats. Nederland was gisteren een beetje Hollywood in de polder. Dat moet hier ook kunnen.

Leve de koning! Vive le roi!

Een vraagje. Mag ik de republikeinen onder u, de mensen die de wereld graag op een rationele manier willen ordenen, misschien een andere suggestie doen? Laten we de monarchie behouden en in plaats daarvan het betaalde voetbal afschaffen. Die hele Jupiler Pro League, of hoe het ook mag heten: we doeken het keihard op. Dat eersteklassevoetbal is een aftandse instelling waar een kwieke, weldenkende burger die met beide voeten in de eenentwintigste eeuw staat, geen boodschap meer aan heeft.

Geef toe: zo’n voetbalclub heeft geen enkele band meer met de lokale gemeenschap, de spelers hebben lak aan de fans en volgen sowieso hun portemonnee, en veel supporters zijn opgefokte burgermannetjes die na de match graag de gelegenheid te baat nemen om de supporters van de andere ploeg met stenen te bekogelen - zoals het vorig weekend nog gebeurde na de wedstrijd Club Brugge - Anderlecht.

Het betrof hier wel degelijk volwassen mensen die stenen naar elkaar gooiden omdat ze supporteren voor verschillende ploegen van vetbetaalde vedetten wier taak erin bestaat een balvormig voorwerp met louter voetenwerk over het veld te verplaatsen teneinde het tussen drie balken te deponeren.

Enfin, in vergelijking daarmee is zo’n koningshuis het tóppunt van normaliteit.

Joël De Ceulaer, dinsdag in DDS Avond

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig