VIDEO. Willem-Alexander in acht filmpjes
Foto: ap
Willem-Alexander liep als kroonprins al van bij zijn geboorte in de kijker. De camera's waren erbij op elk groot moment uit zijn leven. Een overzicht in acht filmpjes.

1. Geboorte Willem-Alexander (27 april 1967)

In Utrecht wordt op 27 april 1967 prins Willem-Alexander geboren. Prins Claus spreekt het volk toe en toont de Prins voor het eerst aan de camera's. 

 

2. Verloving Prins van Oranje en Máxima Zorreguieta (30 maart 2001)

Na het bekendmaken van de verloving, lezen de Prins van Oranje en Máxima Zorreguieta een verklaring voor en beantwoorden vragen van de pers. Máxima konidgt er onder meer aan dat ze een inburgeringscuirsus start en heeft het ook over haar vader en de dictatuur in Argentinië.

 

3. 'Roepnaam: Alexander'. Portret van prins Willem-Alexander (1 februari 2002)

Aan de vooravond van het huwelijk tussen Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta zendt RTL4 een documnetaire over de levensloop van de Nederlandse kroonprins.

Roepnaam: Alexander (Deel 1)
Roepnaam: Alexander (Deel 2)
Roepnaam: Alexander (Deel 3)
 

4. Inburgering Maxima (14 februari 2005)
Nova-uitzending naar aanleiding van het afronden van het 'inburgeringstraject' van prinses Máxima. Tijdens die inburgering reisde prinses Maxima meer dan drie jaar lang het land door om Nederland, zijn instellingen en zijn burgers te leren kennen.

 

5. Huwelijk van Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta (2 februari 2002)

In de Nieuwe Kerk te Amsterdam wordt het huwelijk van de Prins van Oranje en Máxima Zorreguieta ingezegend.

 

6. De aanslag op Koninginnedag 2009 (30 april 2009)

Bij de tocht van de koninklijke familie door Apeldoorn reed de 38-jarige Karst Tates met een wagen door dranghekken richting de open dubbeldekker bus waarin zich de voltallige koninklijke familie bevond. Er vielen acht doden, onder wie de bestuurder, en elf gewonden. Beatrix en haar familieleden bleven ongedeerd.

 

7. Fotosessie met de fiets (8 juli 2012)

Regelmatig worden door het Nederlandse koningshuis persmomenten met Willem-Alexanders gezin georganiseerd. Het landgoed De Horsten was vorig jaar het decor voor de traditionele fotosessie. Het gezin kwam op de fiets.

 

8. Koninklijk interview (17 april 2013)

Met een interview van bijna een uur hebben Willem-Alexander en Maxima zich aan het Nederlandse volk voorgesteld als koning en koningin. Met een ceremonieel koningschap heeft hij geen problemen, zo bleek onder meer.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig