In De Nieuwe Kerk heeft Willem-Alexander de eed afgelegd als koning der Nederlanden. Hij is het eerste mannelijke staatshoofd van Nederland sinds 1890. Meer dan 2.000 gasten uit negentien landen wonen de inhuldiging van het vorstenpaar bij. Het gezelschap keert nu terug naar het Paleis op de Dam voor een receptie.

Om 14 uur arriveerden koning Willem-Alexander en koningin Máxima onder begeleiding van het hoofdcortège in De Nieuwe Kerk. De koning in hermelijnen koningsmantel, de koningin in een koningsblauwe japon van de Nederlandse ontwerper Jan Taminiau. Na een toespraak onder het goedkeurende oog van kersverse kroonprinses Catharina-Amalia en haar twee zusjes, legde hij de eed af als koning der Nederlanden.

Nadat alle leden van de Staten-Generaal - op zestien weigerende leden na - trouw aan de koning hadden gezworen, was koning Willem-Alexander officieel ingehuldigd. Dat feestelijke moment werd met een luid 'Leve de koning! Hoera! Hoera! Hoera!' gevierd. Het gezelschap keert nu terug naar het Paleis op de Dam, waar een receptie voor de vorstelijke en buitenlandse vertegenwoordigers plaats vindt.

Bij de plechtigheid waren meer dan tweeduizend mensen aanwezig. Naast de leden van het Nederlandse koningshuis, de Nederlandse regering en van de Nederlandse parlementaire kamers, bevinden zich vooral veel gasten van buitenlandse koningshuizen in het gebouw. De traditie wil dat er geen regerende vorsten op de inhuldiging aanwezig zijn. Voor België zijn prins Filip en prinses Mathilde in Amsterdam. 

Wat brengt de dag nog?

De dag wordt afgesloten met een receptie voor vorstelijke en buitenlandse vertegenwoordigers, het veelbesproken koningslied en een feestelijke vaartocht over het IJ. Om 21u mag het afsluitend feest losbarsten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig