Beatrix in Rijksmuseum voor diner
Foto: AFP

De Japanse kroonprinses is maandagavond niet met haar man kroonprins Naruhito meegekomen naar het diner dat koningin Beatrix in het Rijksmuseum heeft aangeboden.

Vooraf was in Japan al gezegd dat Masako per programmaonderdeel zou kijken of ze aanwezig is. De kroonprinses heeft al jaren gezondheidsproblemen en is voor het eerst in elf jaar bij een officiële gelegenheid in het buitenland.

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima arriveerden als eersten in het Rijksmuseum, waar ze door de fietstunnel naar de ingang liepen. Het publiek kreeg alleen bij het uitstappen een glimp te zien van de koningin en haar gasten, onder wie ook de gouverneurs en premiers van de Caraibische delen van het koninkrijk.

Het diner ter gelegenheid van het aftreden van de koningin en de inhuldiging van Willem-Alexander wordt gehouden in de Eregalerij van het twee weken geleden door de koningin heropende Rijksmuseum in Amsterdam. De entree werd voor de gelegenheid met tienduizenden tulpen omgetoverd tot een mini-Keukenhof.

De koningin zit als gastvrouw aan het hoofd van de tafel, precies onder Rembrandts “Nachtwacht”. Van de kant van de koninklijke familie wordt ze vergezeld door haar zussen Irene, Margriet en Christina, schoonbroer Pieter van Vollenhoven, en naast het aanstaande koningspaar ook door Mabel, Constantijn en Laurentien.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig