Beatrix houdt afscheidsrede
Foto: REUTERS

De Nederlandse koningin Beatrix heeft maandagavond haar afscheidsrede gehouden. Daarin zei ze dat het vertrouwen dat de Nederlanders haar “in zo ruime mate hebben gegeven”, onmisbaar was.

Voorts wees ze op de “verbindende kracht” van de vorige generaties, die haar de afgelopen 33 jaar “tot inspiratie is geweest”. Beatrix refereerde aan koningin-regentes Emma, koningin Wilhelminia - “krijgshaftig in oorlogstijd” - en haar “plichtsbewuste moeder” Juliana.

In haar rede wees Beatrix nog eens op het belang van begrip voor andere culturen en van internationale samenwerking, iets dat haar altijd aan het hart heeft gelegen, speciaal in Europa.

Koningin Beatrix hoopt dat ook het aanstaand koningspaar “zich gedragen zal voelen” door het “liefderijk vertrouwen” van het volk.

Zij stelde dat prins Willem-Alexander “in alle opzichten goed is voorbereid” om haar op te volgen. Beatrix is “ervan overtuigd dat Willem-Alexander zich in getrouwe toewijding zal inzetten voor alles wat een goed koning verschuldigd is te doen”.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig