De Wever vaakst aan het woord op VRT
Foto: BELGA

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar kwam Bart De Wever het vaakst aan het woord op de VRT, gevolgd door Filip Dewinter. Dat blijkt uit een onderzoek van het Steunpunt Media.

De onderzoekers maakten een analyse van Het Journaal, Terzake, Reyers Laat, De Zevende Dag, Villa Vanthilt, Niet Tevreden Stem Terug en De Laatste Ronde tijdens de campagneperiode. Daaruit concluderen ze dat Bart De Wever (N-VA) het meest aan het woord kwam, met 47,2 minuten spreektijd in 19 optredens.

Hij wordt gevolgd door Vlaams Belanger Filip Dewinter (45,1 minuten in 13 optredens) en voormalig SP.A-burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens (41,3 minuten in 9 optredens).

In de zes weken voor de verkiezing waren het CD&V, SP.A en Open VLD die gelijk aan bod kwamen, met elk ongeveer 20 procent van de spreektijd. N-VA kreeg slechts 17 procent van de tijd, maar vormde wel het voornaamste onderwerp van conversatie. Als een politicus het over een andere partij dan de zijne had, was dat in 32,6 procent van de gevallen N-VA. Open VLD volgt op de tweede plaats, met slechts 18,3 procent van de vermeldingen.

‘De aanwezigheid van N-VA in de media was ver boven het electorale gewicht van de partij bij de vorige lokale verkiezingen’, concluderen de onderzoekers. ‘Het is duidelijk dat de verdeling van de aandacht ook was gebaseerd op de peilingen en op de uitslagen van tussenliggende verkiezingen.’

Het Steunpunt Media voerde zijn onderzoek uit op vraag van Vlaams Mediaminister Ingrid Lieten. De Universiteit Gent, KU Leuven, Universiteit Antwerpen en Vrije Universiteit Brussel werkten mee.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in