Koningin Beatrix spreekt Nederlanders nog éénmaal toe
Koningin Beatrix in Den Haag in 2013 Foto: Photo News

Nog één dag is koningin Beatrix koningin en nog éénmaal zal ze haar volk toespreken. Vanavond richt ze zich tot de Nederlanders met een afscheidsrede.

Haar moeder Juliana deed 33 jaar geleden hetzelfde. Ze hield het niet bij een ‘bedankt en vaarwel’, maar ging uitvoerig in op de positie die ze had bekleed. Frustraties liet ze niet buiten beschouwing. Ze had zich in een huis vol ramen met allerlei kleuren glas gevoeld, kleuren die flatteerden, maar ook het tegendeel deden. Het was ook glas dat de fantasie prikkelde, zei ze. De kijkers zagen daardoor maar zelden het juiste beeld.

Eenzaam

Beatrix zou het nu ‘zelf moeten maken’, aldus Juliana. Beatrix noemde zich in haar inhuldigingsrede de volgende dag ‘wel voorbereid, maar ook onwetend waarheen de weg ons voert’.

Maandag kan ze terugblikken, al deed ze dat ook al bij haar zilveren jubileum. ‘Je verkijkt je erop hoe eenzaam het koningschap is’ zei ze toen. En: ‘Een van de moeilijke kanten van deze functie is dat je altijd beschikbaar moet zijn. Het is nooit door iemand anders over te nemen.’

Gastenlijst

Morgen staat de inhuldiging van Willem-Alexander op het programma. Op de gastenlijst staan staan tientallen leden van buitenlandse koningshuizen. De lijst met gasten telt slechts één staatshoofd: prins Albert II van Monaco, die evenwel zonder zijn echtgenote prinses Charlène aanwezig zal zijn in De Nieuwe Kerk.

Voor het overige maken vooral troonopvolgers de dienst uit. Zo zullen namens België prins Filip en prinses Mathilde aanwezig zijn. Het koningshuis van Groot-Brittannië wordt vertegenwoordigd door prins Charles (64) en zijn vrouw Camilla. 

De Europese Unie zal aanwezig zijn met Herman Van Rompuy, José Manuel Barroso en parlementsvoorzitter Martin Schultz.
 

Meer vertrouwen in koning

Intussen blijkt dat het vertrouwen in Willem-Alexander als koning in een jaar tijd flink is gestegen. Vorig jaar had 59 procent van de Nederlanders vertrouwen in hem, nu is dat 69 procent. Dat blijkt uit de Troonswisselingsenquête van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS.

De stijging is onder meer te danken aan het interview met het koningspaar dat onlangs op televisie is uitgezonden. Bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) is positiever over Willem-Alexander gaan denken na dat vraaggesprek.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig