Veiling El Bulli brengt bijna 1 miljoen dollar op
Ferran Adrià Foto: REUTERS

Een veiling bij Sotheby’s in New York met spullen van het voormalige toprestaurant El Bulli - zoals wijnen, bestek, maar ook een etentje met chef-kok Ferran Adrià - heeft bijna 1 miljoen dollar opgebracht.

In totaal werden 625 aanbiedingen van het voormalige restaurant met drie Michelinsterren geveild. De opbrengst was geschat op zo’n 750.000 Amerikaanse dollar, maar bracht uiteindelijk de mooie som van 913.605 dollar op, of omgerekend zo’n 700.000 euro.

Topstukken waren vier flessen wijn Romanée Conti 2004, gesigneerd door Adrià en zijn zakenpartner Juli Soler. Die brachten 52.062 dollar op (bijna 40.000 euro). Een exclusief etentje voor vier met chef-kok Adrià ging dan weer onder de hamer voor 36.750 dollar (of 28.200 euro).

Een gelijkaardige veiling in Hongkong, eerder deze maand, bracht al 1,8 miljoen dollar op, wat het totaal op 2.718.909 dollar brengt of ruim twee miljoen euro. Dat geld is bestemd voor de elBullifoundation en de transformatie van het restaurant in een voedingsmuseum en culinair creativiteitscentrum, dat in 2014 de deuren moet openen.

Het Catalaanse restaurant dat wereldberoemd werd met zijn moleculaire gastronomie, werd niet minder dan vijf keer uitgeroepen tot ‘beste restaurant ter wereld’. In 2011 besloot Adrià het restaurant te sluiten omdat het na 27 jaar ‘zijn reis als restaurant had beëindigd’.