Bij de gesimuleerde ramp op de luchthaven van Zaventem waren 200 mensen betrokken. Onder hen het personeel van Brussels Airport, de afdeling DVI (Disaster Victim Identification) van de federale politie, de brandweer en hulpdiensten maar ook de vrijwilligers van het Rode Kruis die dienstdeden als gewonden.

Het gebruikte vliegtuig, een cadeau van de brandweerdiensten, kwam na de landing in aanraking met een brandend voertuig en vatte vuur. Het was net teruggekeerd uit Lourdes, een populaire bestemming bij mensen met een handicap. Dat maakte het extra moeilijk voor de hulpverleners om ze te evacueren.

De rampenoefening is verplicht voor elk vliegveld als voorbereiding op een echte ramp. ‘De brandweer moet binnen de drie minuten ter plaatse zijn’, vertelt Jan Van der Cruysse van Brussels Airport. ‘Nu arriveerden ze iets later, maar ze kregen op de luchthaven ook niet de voorrang die ze bij een echte ramp wel zouden krijgen.’

Een oefening als deze moet de samenwerking tussen de verschillende diensten bevorderen en zorgen dat ze voorbereid zijn. De eigen brandweerkorpsen van Brussels Airport worden ingezet, maar ook de brandweerwagens uit de buurt komen ter plaatse. Net als de hulpdiensten waren ze op de hoogte van de actie. Bij een echte noodsituatie worden alle ziekenhuizen in de buurt verwittigd, waarbij wie beschikbaar is zo snel mogelijk ter plaatse komt.