Italiaanse regering legt zondag de eed af
Enrico Letta Foto: AFP

Een dikke twee maanden na de parlementsverkiezingen heeft ook Italië opnieuw een regering. De kersverse ministers leggen zondagmorgen de eed af, zo is zaterdag officieel meegedeeld. De regering bestaat uit de linkse Democratische Partij (PD) van Letta zelf, de rechtse Partij van het Volk (PdL) van ex-premier Silvio Berlusconi en de kleine centrumpartij van ex-premier Mario Monti.

De linksliberaal Enrico Letta die eerder deze week van president Giorgio Napolitano met een formatie-opdracht was belast, heeft zaterdag met het staatshoofd zijn lijst met ministers vastgelegd. De formateur trok zijn eerder gesteld voorbehoud tegen de opdracht om een brede coalitie te vormen weer in. Hij heeft lang met de politieke partijen over zo'n coalitie onderhandeld.

Meteen komt een einde aan een politieke crisis die ontstond na de parlementsverkiezingen van eind februari die geen uitgesproken meerderheid opleverden. De drie grootste politieke formaties slaagden er niet in akkoord te raken over het vormen van een nieuwe regering.

Angelino Alfano, partijsecretaris van Berlusconi’s partij Volk van de Vrijheid, wordt vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken, terwijl voormalig Europees commissaris en minister van Buitenlandse handel Emma Bonino de post van Buitenlandse Zaken voor haar rekening neemt. Fabrizio Saccomanni, directeur-generaal van de Banca d'Italia, wordt minister van Economie.

Letta gaat er prat op dat zijn ploeg een sterke vertegenwoordiging van vrouwen heeft.

'Het was de enige mogelijke regering en haar vorming kon niet langer wachten', aldus de 87-jarige Napolitano die door de politieke crisis een tweede termijn als president mag uitzitten. Hij vertrouwt erop dat de regering het vertrouwen zal krijgen in het parlement.

De nieuwe regering wordt zondagmorgen om 11.30 uur ingezworen en naar alle waarschijnlijkheid zal Letta het parlement maandag om hun vertrouwen vragen.