CDH wil werk maken van nieuw fiscaal pact
Foto: BELGA

De Franstalige partij CDH heeft zaterdag op een congres in Louvain-la-Neuve een aantal nieuwe ideologische krachtlijnen uitgezet. De vroegere Franstalige christendemocraten willen ‘duurzame ontwikkeling’ uitbreiden tot ‘menselijke ontwikkeling’.

Het congres van zaterdag kadert in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar. Het CDH wil tegen dan een reeks voorstellen uitgewerkt hebben, waarmee het zich duidelijk aflijnt tegen Ecolo, PS en MR.

De partij wil vooral inzetten op een modernisering van het belastingstelsel en wil minder regelgeving. Voorzitter Benoît Lutgen wil werk maken van een ‘nieuw fiscaal pact’, met een vennootschapsbelasting van 25 procent en het schrappen van een ‘veertigtal belastingniches’. Hij wil zich afzetten tegen elke belastingdrift, maar wil anderzijds niet dat speculatie ongemoeid blijft gelaten.

Lutgen stak ook van wal tegen de ‘overreglementering van de samenleving’. ‘89.000 pagina’s in het Staatsblad in één jaar tijd. Dat staat symbool voor een complexiteit zonder weerga. Die complexiteit neigt naar ondoorzichtigheid en dat is niet democratisch.’

De CDH-voorzitter meent dat zijn partij een eigen plaats heeft in het politieke landschap. ‘Ik zal u op 1 mei niet uitnodigen voor een majorettedéfilé en een barbecue. Ik zal u niet vragen om werkgevers uit te jouwen en liedjes te zingen over een lang vervlogen strijd.’ Lutgen wil geen ‘materialistische voorstelling van geluk’.

De duurzame ontwikkeling waar Ecolo voor staat, is voor het CDH dan weer te beperkend. ‘Het milieu is een middel voor de menselijke ontwikkeling, geen doel op zich’, klinkt het.