Belgisch kampioenschap turnen afgelast na ruzie tussen Vlamingen en Walen
Foto: Foto: Johan Haesevoets

Het Belgisch kampioenschap ritmische gymnastiek dat dit weekend in Breendonk op het programma stond, is afgelast omdat er een geschil was omtrent het aantal Nederlandstalige en Franstalige juryleden. Dat maakte de Franstalige Gymnastiekfederatie (FfG) zaterdag bekend.

‘Gymnastiekfederatie Vlaanderen, de Nederlandstalige vleugel van de Koninklijke Belgische Turnbond (KBT), heeft immers het gelijkheidsbeginsel tussen de twee taalgroepen wat betreft de verdeling van de juryleden in twijfel getrokken. Nochtans werkten we al jaren volgens het principe van een gelijke verdeling en werd dat ook in de statuten opgenomen. De voorbije jaren was er dan ook steeds een evenwicht in het organiseren van de kampioenschappen, de samenstelling van de jury en het aantal ‘selecteerbare’ gymnasten’, klonk het in de mededeling van de Franstalige bond.

Franstaligen huiswaarts

‘De Technische Commissie boog zich op 9 april al over deze kwestie. Ze stuurden het door naar de raad van bestuur van de Belgische bond, maar ook daar vonden ze geen oplossing. Zaterdag stelden we ter plaatse vast dat het kampioenschap niet in overeenstemming met het reglement georganiseerd kon worden. De Franstalige gymnasten, trainers en juryleden konden dan ook niet anders dan huiswaarts keren’, besloot de FfG. (sdv)