Nederlandse omroep haalt Derrick van de buis wegens SS-verleden Horst Tappert
Foto: EPA

Omroep Max, een Nederlandse publieke omroep, haalt de Duitse misdaadserie Derrick van het scherm na de onthullingen over het SS-verleden van acteur Horst Tappert. 'Wij gaan geen acteur eren die zo gelogen heeft over zijn verleden', zegt omroepdirecteur Jan Slagter zaterdag.

Vrijdag bleek dat Tappert, die de rol van inspecteur Derrick vertolkte, in de Tweede Wereldoorlog lid was van de Waffen-SS. Het was een Duitse socioloog die het lidmaatschap van de in december 2008 overleden acteur ontdekte. Tappert had altijd beweerd dat hij hospik was bij de Wehrmacht.

Volgens Slagter zit er nu 'een luchtje' aan de serie. 'De Waffen-SS is wel van een ander kaliber dan de Wehrmacht. Het waren geen lieve jongens en ze hebben veel misdaden op hun geweten. Bovendien moest iemand zichzelf aanmelden om lid te worden bij de Waffen-SS', zegt de directeur van Omroep Max, dat zich op 50-plussers richt.

‘Een belediging’

De reeks blijven uitzenden zou dan ook een belediging zijn voor mensen die in de oorlog hebben geleden, klinkt het. De omroep had voor de zomer nog wat afleveringen gepland, maar die worden geschrapt. 'Wat ons betreft is het boek Derrick dicht', zegt Slagter.

Tussen 1974 en 1998 werden 281 afleveringen van de serie Derrick gemaakt. De reeks werd in 102 landen, waaronder ook België, uitgezonden.