In Antwerpen is uit een geparkeerde tankwagen salpeterzuur gelekt. Het lek werd door de brandweer gedicht en de inhoud van de tankwagen werd bij BASF overgepompt. De politie onderzoekt intussen of alle reglementering in verband met het vervoer van gevaarlijke stoffen werd gevolgd.

Zaterdagochtend omstreeks 7.45 uur meldde een voorbijganger aan de hulpdiensten dat een tankwagen lekte die op de Antwerpse Noordersingel geparkeerd stond. De tank bevatte het gevaarlijke salpeterzuur.

De hulpdiensten kwamen ter plaatse en dichtten het lek. De vrachtwagen werd overgebracht naar de BASF-fabriek en de resterende inhoud werd overgepompt.

Twee agenten die als eerste ter plaatse kwamen, ademden vrijgekomen dampen in en gingen daarna op eigen kracht naar het ziekenhuis. Ze moeten om de twee uur op controle komen om te kijken of ze inwendig geen verwondingen opliepen.

De politie voert intussen een onderzoek naar de geparkeerde tankwagen en het lek. 'We bekijken of de firma wel alle nodige vervoersdocumenten heeft en of het in orde is met de ADR-regeling, die het vervoer van gevaarlijke stoffen regelt,' zegt Heleen Smets van de Antwerpse politie.

Intussen is het geloosde zuur helemaal opgeruimd en werd een afgesloten rijstrook opnieuw opengesteld.