Wat verandert er op 1 mei?
Foto: BELGA

Geen gratis bussen meer voor 65-plussers in Brussel, opletten met oude dienstencheques en andere regels voor wie een motorexamen aflegt: op 1 mei verandert er weer heel wat.

65-plussers moeten betalen op Brussels openbaar vervoer

Vanaf 1 mei kunnen de 65-plussers niet langer gratis gebruik maken van de bussen, trams en metro’s van de Brusselse vervoermaatschappij MIVB. Dan vervallen de huidige abonnementen. Voor een jaarabonnement betalen zij voortaan 60 euro.

Contract voor gratis bus in Hasselt loopt af

Op 1 mei is het huidige contract voor gratis openbaar vervoer in Hasselt met De Lijn afgelopen. Dat betekent nog niet dat wie vanaf dan in Hasselt de bus neemt, moet betalen voor een ritje. De stad en de openbare vervoermaatschappij laten het huidige systeem voortbestaan, tot nieuwe contracten zijn afgesloten.

De gratis bussen werden in de zomer van 1997 ingevoerd, en waren een idee van toenmalig burgemeester Steve Stevaert (sp.a). Door de toenemende kostprijs de afgelopen jaren stonden de gratis bussen almaar meer onder druk. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober vorig jaar waren ze een van de strijdpunten.

Waarschijnlijk blijft het huidige systeem tot het einde van het jaar in Hasselt bestaan, zo werd vernomen bij Hasselts schepen van Verkeer Rob Beenders.

Brusselse taxi duurder

De Brusselse taxitarieven worden op 1 mei geïndexeerd van 1,66 euro naar 1,80 euro per kilometer. Die aanpassing geldt echter enkel voor ritten binnen de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De andere elementen van de kostprijs voor een taxirit blijven ongewijzigd: het instapgeld bedraagt nog altijd 2,40 euro, het wachtgeld 30 euro per uur en de nachttoeslag blijft ook onveranderd op 2 euro. Ritten buiten de 19 gemeenten kosten nog altijd 2,70 euro per kilometer.

Oude dienstencheques vervallen Dienstencheques die vorig jaar nog werden aangekocht en 7,5 euro waard zijn, mogen vanaf 1 mei niet langer gebruikt worden. Dat heeft te maken met de prijsstijging die op 1 januari dit jaar werd doorgevoerd. Sindsdien kost een dienstencheque 8,5 euro.

Wie een dienstencheque met een waarde van 7,5 euro wil omruilen met een nieuwe, moet uiteraard 1 euro per cheque bijbetalen.

Motorrijbewijs wordt Europees

Het Belgische motorrijbewijs wordt op 1 mei vervangen door een Europees exemplaar, en dat brengt heel wat veranderingen met zich mee. Een rijbewijs voor de zwaarste categorie motors behalen, verloopt vanaf dan in etappes. Het motorvermorgen wordt stapsgewijs opgebouwd. Op hun 16e kunnen motorliefhebbers een rijbewijs halen voor de nieuwe categorie AM (vroeger A3). Om de twee jaar kunnen ze een nieuw examen afleggen, tot ze op hun 22’ste het A-rijbewijs halen. In totaal komen er vier categorieën, in plaats van drie nu: AM, A2, A1 en A. Wie 24 is, kan wel in één keer een motorrijbewijs A halen.