Omstreden wapenhandelaar shopt bij defensie
Archiefbeeld van een Alouette 3-helikopter Foto: BELGA

Tussen 2009 en 2012 heeft het Belgische leger 35 helikopters en 2 vliegtuigen verkocht aan D.V, de directeur van een Brusselse firma die door justitie en inlichtingendiensten verdacht wordt van onder meer inbreuken op de wapenhandel. Defensie was op de hoogte van de verdenkingen, maar dat was geen bezwaar. Dat berichten De Morgen en La Libre Belgique zaterdag.

Van 23 Alouette-helikopters die op 1 september 2009 verkocht werden aan de firma van D.V. belandden er 4 eind dat jaar in Madagaskar. Op 27 maart 2010 werden ze ter beschikking gesteld van het Malagassische leger door president Andry Rajoelina, die een jaar eerder een staatsgreep had gepleegd. De firma ondertekende voor de helikopters een ‘end user certificate’ en moest voor de uitvoer toestemming vragen aan de bevoegde autoriteiten, maar liet dat na. Ondanks de overtreding sloten Defensie en de firma nadien nog meer contracten, schrijft De Morgen.

Geen onbekende van de politie

De krant is verbaasd over het feit dat D.V. bovendien geen onbekende is van de politie- en inlichtingendiensten, ook de inlichtingendienst van Defensie. De gerechtelijke politie van Charleroi bracht het federaal parket bijvoorbeeld op de hoogte van verdenkingen tegen D.V. en een andere persoon wegens inbreuken die verband hielden met georganiseerde misdaad en wapenhandel.

Minister van Defensie Pieter De Crem, geconfronteerd met de informatie, wou geen commentaar kwijt aan De Morgen. D.V. gewaagt in de krant van een 'Malagassisch politiek complot', ontkent dat hij ook maar één misdrijf begaan heeft en beklemtoont dat hij nooit veroordeeld is door het gerecht.

N-VA vraagt grondig onderzoek

N-VA-kamerlid Theo Francken vraagt ondertussen een grondig onderzoek. Hij kondigde zaterdag aan dat zijn partij de minister van Defensie zal ondervragen in het parlement over de verkoop van de wapens aan D.V.

'Het kan niet zijn dat Belgisch wapentuig via een tussenstation terechtkomt bij regimes die de wapens tegen de eigen bevolking gebruiken of die wapens inzetten om de bevolking te onderdrukken', reageert Francken.

Hij vindt het markant dat hoewel de inlichtingendiensten voor D.V. waarschuwden, de leveringen toch plaatsvonden. 'Ofwel is die informatie niet tot bij de verkoopdienst geraakt, ofwel hebben ze die naast zich neergelegd', stelt hij.

Daarnaast merkt hij op dat deze legislatuur de Kamercommissie voor de controle op wapenhandel, vervat in het Kamerreglement, nog niet is samengekomen. Hij vermoedt dat dit te maken heeft met de splitsing van de wapenwetgeving. Door die splitsing bestaat er vandaag een Vlaams en Waals wapendecreet. Defensie valt daar echter niet onder en heeft interne processen. Francken kondigde nog aan te zullen vragen om die commissie samen te roepen.