Bosman schuldig aan oudermoord, Lambrechts aan diefstal met geweld
Natascha Claes, Michel Jordens and Els De Brauwer tijdens het proces Foto: BELGA

Een Antwerpse assisenjury heeft Herman Bosman (27) uit Brasschaat vrijdagavond schuldig bevonden aan oudermoord. Hij wurgde op 23 april 2010 zijn moeder Monique Van Aertselaer (44) in haar caravan op camping Keienven in Wuustwezel en beroofde haar van 1.000 euro. Zijn kompaan Stijn Lambrechts (24), eveneens uit Brasschaat, werd schuldig bevonden aan mededaderschap aan de gewelddadige diefstal van het geld. De jury had amper een uur nodig om tot dat besluit te komen.

Bosman voerde geen betwisting meer over de feiten, nadat hij op de tweede dag van het proces bekend had dat het toch zijn bedoeling was om zijn moeder te doden, wat hij drie jaar lang betwistte. De jury verwees in haar motivering over zijn schuld naar zijn verklaring. Hij probeerde haar eerst te verdoven met de medicatie die hij van Lambrechts had gekregen, maar toen die niet het gewenste effect had, besliste hij haar te doden.

Gewurgd voor 1.000 euro

Hij nam haar langs achteren in een wurggreep en drukte zo hard met zijn arm op haar keel dat hij het keelskelet voelde breken. Ze viel bewusteloos op de grond. Toen hij haar hoorde rochelen en naar adem snakken, duwde hij met zijn knie nog minutenlang op haar borst tot ze dood was. Daarna stal hij de 1.000 euro die ze van de bank had gehaald als huurwaarborg voor een woning.

Dat Lambrechts mededader was aan die diefstal stond volgens de jury vast. Hij vertelde Bosman over de huurwaarborg en uit zijn eigen verklaringen bleek dat ze herhaaldelijk plannen maakten om het geld desnoods met geweld te stelen. Dat Lambrechts dat tijdens het proces plots ontkende, overtuigde de jury niet.

Hij bekende ook dat hij wetens en willens de pillen Seroquel aan Bosman leverde om de diefstal mee te plegen en dat ze op voorhand afspraken dat ze de buit eerlijk zouden verdelen. De jury vond het ook afdoende aangetoond dat Lambrechts Bosman onder druk zette om de feiten te plegen. Dat bleek immers uit het intensieve telefoonverkeer in de avond voor en de dag van de feiten. Lambrechts regelde tot slot ook nog voor hen beiden een alibi.

Uit dit alles besloot de jury dat zijn mededaderschap bewezen was. Maar hij wou haar niet dood en volgens de jury waren er onvoldoende argumenten om haar ongewilde dood aan hem toe te rekenen.

Levenslang

Maandag wordt de strafmaat bepaald. Bosman riskeert maximum levenslang, Lambrechts vijftien tot twintig jaar.