Monica De Coninck: 'Waar zijn we mee bezig?'
Monica De Coninck Foto: BELGA
'Als ik zie hoeveel energie er wordt gestoken in de staatshervorming, vraag ik me soms af waar we mee bezig zijn.' Dat zegt minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) in een interview met De Tijd.

Monica De Coninck steekt niet onder stoelen of banken dat ze een koele minaar is van de zesde staatshervorming. 'Heel de discussie over structuren, die intussen al een jaar bezig is, who cares eigenlijk?'', zegt ze in De Tijd.

De minister vreest dat die staatshervorming haar doel voorbij zal schieten. 'Het is belangrijk om te streven naar homogene bevoegdheidspaketten, maar ik betwijfel of we daarheen aan het evolueren zijn.'

De Coninck vindt dat de verschillende beleidsniveaus moeten samenwerken op basis van doelstellingen. 'Nu staren we ons blind op de instrumenten.'

Ze geeft een voorbeeld uit haar beleidsdomein, de werkloosheid. Eerst zouden volgens haar daarin doelstellingen moeten worden vastgelegd, waarna wordt uitgemaakt welk beleidsniveau welke instrumenten zal inzetten om die doelstellingen te bereiken.