Vandeurzen wil experts bijeenbrengen voor onderzoek geweld katholieke instellingen
Foto: rr
Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) steunt het voorstel van dokter Peter Adriaenssens om een onderzoek naar het geweld in de katholieke instellingen van in de jaren 50 tot 80 op te zetten, zo vertelde hij zaterdag aan de VRT-nieuwsredactie. Adriaenssens had verbaasd gereageerd op de getuigenissen in onze krant over extreem fysiek geweld door nonnen en vraagt een onderzoek naar de omvang van de mishandelingen.

'Ik denk dat we aan de hand van de meldingen een aantal experts moeten bijeenroepen om te kijken welke beleidsaanbevelingen er gedaan moeten worden aan de verschillende overheden, aan instellingen en aan de administratie die uiteraard ook moet toezien op de kwaliteitsvolle dienstverlening in onze voorzieningen', aldus Vandeurzen.

In het tehuis Jeugdoase in Haasrode schepten nonnen en opvoeders in de jaren 60, 70 en 80 genoegen in de vreemdste straffen. Ze dwongen kinderen hun eigen braaksel op te eten en deelden zweepslagen uit, zo blijkt uit enkele getuigenissen die wij vandaag in onze krant publiceerden.

‘De eerste zweepslag heeft mijn leven verwoest’, getuigt Lily (52). Ze zoekt nog altijd erkenning voor het onrecht dat haar is aangedaan. Drie vrouwen zeggen dat ze hetzelfde hebben meegemaakt.

Onderzoek

Kinderpsychiater Peter Adriaenssens heeft lang met de instelling samengewerkt en is zeer verbaasd als hij de getuigenissen leest. Hij roept op om na het gewetensonderzoek naar seksueel misbruik, ook een onderzoek te doen naar de fysieke en emotionele mishandeling van kinderen in de katholieke instellingen van vroeger. Zoals de commissie-Deetman in Nederland deed.

Ik vind het de taak van de overheid om hier een onderzoeksopdracht voor universiteiten uit te schrijven.

Peter Adriaenssens

'Ik vind het de taak van de overheid om hier ook zo’n onderzoeksopdracht voor universiteiten uit te schrijven, niet om bepaalde instellingen aan de muur te nagelen, maar om beter te begrijpen hoe vaak fysiek en psychisch geweld voorkwam', aldus de kinderpsychiater.

Hij vindt dat de katholieke zuil nog altijd niet met heel haar verleden in het reine is gekomen. Er is nood  aan een cultuuromslag, meent de kinderpsychiater. 'Hier leeft nog vaak het idee: waarom blijven praten over de fouten in het verleden? Men is er te weinig van overtuigd dat er ook iets positiefs kan groeien uit het erkennen van zijn fouten.’

Melden

Ariaenssens roept de slachtoffers op om machtsmisbruik te melden via het telefoonnummer 1712. Ook het Vlaams Welzijnsverbond sluit zich daar bij aan. 'Praat erover, zoek lotgenoten, zet de stap naar de hulpverlening', klinkt het. De organisatie stelt ook duidelijk dat er 'geen potjes gedekt mogen blijven'.

Lees de getuigenissen van het misbruik en het volledige interview met Peter Adriaenssens in De Standaard van 27 april.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in