Maandag publiceert De Standaard voor het eerst dS Avond, de digitale avondeditie. Omdat u dankzij tablets en pc’s een ander leespatroon ontwikkelt. En omdat wij denken dat we u ’s avonds gepaster kunnen informeren.

Op de redactie leek het de voorbije dagen of er, telkens om even over vijf in de namiddag, een collectief examen was afgelegd. Redacteurs sloegen hun toetsenbord nog een laatste keer krachtig aan en gooiden dan de armen in de lucht. Deadline gehaald op dat ongewone uur, een nieuw nummer van dS Avond was afgewerkt. Godzijdank had de techniek het gehouden.

De rest van de redactie keek met lichte afgunst toe. Omdat die van dS Avond al klaar waren terwijl de stress voor de krant pas op dat uur echt op gang komt. Maar ook wel afgunst omdat die van dS Avond iets helemaal nieuws uit de grond aan het stampen waren. Iets wat nog niet eerder vorm kreeg.

Digitale journalistiek leek tot nu toe geruststellend veel op papieren journalistiek: foto met tekst. Sneller en wendbaarder, dat zeker, maar het klassieke artikel bleef de basis. Het gaat dS Avond niet minder om nieuws. Maar het verschil zit in hoe dS Avond dat nieuws vertelt: intuïtiever, via beeld en grafiek, langs plattegronden en foto’s. Er zit meer spel in. De lezer kan zelf zijn weg door de onderwerpen klikken en swipen. Het wordt, kortom, echt interactief.

Twee of drie jaar geleden hadden we dS Avond nog niet kunnen maken. De tablets met al hun gebruiksgemak bestonden amper. En journalistiek was er wellicht ook nog te weinig aanleiding toe.

Nu de digitale omwenteling volop bezig is in de journalistiek, is die er wel. U leest ons steeds vaker via een scherm – pc, smartphone, tablet. Niet dat u daarom minder de krant op papier leest, maar dankzij uw nieuwe toestellen neemt u andere leesgewoonten aan. En wij passen ons daaraan aan.

Gratis

Wij zijn u almaar uitgebreider gaan informeren via de nieuwssite www.standaard.be. Het tempo van de berichtgeving is opgedreven, zeker nu ook Twitter en Facebook mee aan het rad draaien. De krant heeft geleerd om vooral vooruit te kijken. Het nieuws van gisteren heeft de lezer al op de nieuwssite gelezen.

Goed vijftien jaar geleden, toen kranten het internet opgingen, hebben uitgevers wereldwijd de fout gemaakt hun nieuws gratis te publiceren. Gratis bestaat natuurlijk niet, zoals ze zich onlangs zelfs in Hasselt hebben gerealiseerd. Advertenties zorgden voor inkomsten. Maar nu de lezer veel meer digitaal wil lezen, ook voldragen journalistiek die prachtig vormgegeven is voor de nieuwste toestellen, nu loopt het model vast.De lezer moet leren dat hij ook voor digitaal geleverde journalistiek moet betalen.

Wereldwijd experimenteren kranten met nieuwe betaalmodellen. Kleine media vragen bijdragen. Veel grote media bouwen betaalmuren.

Brainstormen

Ook wij hebben vorig jaar onderzocht of een betaalmuur rond standaard.be een vruchtbaar idee was. We hebben besloten dat niet te doen. Vooral omdat we vrezen zowel de site als de krant te schaden, terwijl die beide in uitstekende doen zijn. Elke dag surfen meer dan 300.000 lezers naar standaard.be. En de krant blijft groeien tot intussen 99.000 exemplaren per dag.

Een betaalmuur lijkt ons bovendien geen inventieve sprong voorwaarts. En dus gingen we onderzoeken hoe wij onze journalistiek beter kunnen aanpassen aan uw veranderende leespatronen. dS Avond is ons antwoord.

We bieden u met dS Avond geen krant voor ’s avonds. We noemen ze ‘digitale avondeditie’. Wij bundelen voor u het belangrijkste en opmerkelijkste nieuws van de dag.

Omdat het avond is, doen we dat lichtvoetig. Wij stellen de vragen die voor de hand liggen maar die tijdens de rush van het nieuws over het hoofd gezien worden, slimme vragen die dieper in een onderwerp leiden. We interviewen de spraakmakendste figuur van de dag. We tonen de mooiste foto’s en als we op reportage gaan is het beeld minstens zo belangrijk als de tekst. Behalve op belangrijk nieuws gaan we ook in op markante berichten. Nieuws dat de wereld tekent zonder de wereld te veranderen.

Zappend

Uitgebreide analyses houden we voor ’s morgens. Wij gaan ervan uit dat u, net als wij, ’s avonds er ook eens de riem wil afleggen. Bovendien surft u op uw tablet of pc terwijl u kookt, natafelt, met het gezin praat, en opmerkelijk vaak terwijl de televisie aanstaat, melden gebruiksstudies. Ook u bent hoogstwaarschijnlijk een zappend mens geworden, met of tegen uw zin. Voor die relaxte context hebben we dS Avond ontworpen.

We geven het grif toe: het is een risico om een nieuwe publicatie uit te geven via een relatief nieuw medium op een nieuw tijdstip. Maar De Standaard innoveert graag. We denken dat veel lezers, precies door de hoge omloopsnelheid van nieuws, de nood voelen aan overzicht en hiërarchie, aan betrouwbaarheid en rust. Ondanks alle nieuwssites en sociale media kijken twee miljoen Vlamingen elke avond naar een journaal op televisie. Zo zijn ze weer helemaal mee.

dS Avond ambieert precies dat. We zetten daarvoor een ploeg van ervaren De Standaard-journalisten in, onder wie fotoredacteurs, grafisch designers en pennen met expertise in digitale journalistiek, politiek, economie, cultuur & media en lifestyle. Na weken van proefdraaien en van de 17 uur deadline leren halen, staan ze klaar voor maandag. We wensen u veel leesplezier.

Karel Verhoeven is hoofdredacteur van De Standaard.