De beleggers kozen vandaag voor meer zekerheid. Met het weekend in het vooruitzicht werden de winsten van de afgelopen week veiliggesteld. De verkoopdruk zorgde ervoor dat de Bel20-beursindex 1,54 procent lager ging tot 2610,12 punten. Vooral AB InBev liet daarbij pluimen.

De voorbije week anticipeerden de beleggers vooral op een mogelijke verdere verlaging van de rente door de Europese Centrale Bank. De economie in de eurozone kan een extra stimulans immers goed gebruiken. En dat zou goed nieuws zijn voor de beurskoersen. De beslissing over de eventuele rente-aanpassing volgt volgende donderdag.

Door die focus op de rente-evolutie kenden de beurskoersen in het begin van de week dan ook een mooie opstoot. De jongste dagen bouwden de beleggers echter weer meer zekerheid in. Dat gebeurde trouwens op zowat alle Europese aandelenmarkten.

Op de Brusselse beurs kende AB InBev de grootste terugval. De brouwer zag zijn koers 5,02 procent zakken tot 71,90 euro. Het bedrijf mag zijn openbaar bod op de Mexicaanse branchegenoot Modelo lanceren. Maar voor Goldman Sachs was dat geen reden om het aandeel te sparen. Gezien de huidige groei en winstgevendheid is de koers te hoog, oordeelt de Amerikaanse zakenbank. Ze veranderde haar aanbeveling van verkopen naar zeker verkopen. Bank Degroof was eerder deze week nog gematigder met een houden-advies en een koersdoel van 74 euro.

Ook Ageas moest met een negatief rapport naar huis. De verzekeringsgroep zag zijn aandeel 3,88 procent terugvallen tot 26,49 euro. Maar hier was de daling het gevolg van het knippen van het dividend. De aandeelhouders krijgen 1,20 euro bruto toebedeeld.

Een inlevering was er ook voor Bekaert. De industriële groep raakte 3,29 procent kwijt bij een slotkoers van 23,40 euro. De voorbije drie dagen was de titel sterk gestegen. Hier speelde dus duidelijk het effect van de winstnemingen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig