Vorig jaar werden 31 postbodes het slachtoffer van agressieve honden. Dat leidde tot 348 dagen arbeidsongeschiktheid. Dat is de helft van ‘topjaar’ 2006 toen 60 postbodes tijdens hun ronde een onfortuinlijke ontmoeting hadden met een bijtgrage hond. In 2010 beten die honden het felst, want toen zorgden 47 honden voor 1.148 dagen afwezigheid, wat neerkomt om meer dan 24 dagen incident tegen gemiddeld 11 dagen in 2012.

Open Vld pleit voor een beter registratie van honden zodat de gemeenten beter kunnen optreden tegen potentieel gevaarlijke honden. Open Vld-senator Yoeri Vastersavondts vroeg minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille de cijfers over het aantal bijtincidenten. Daaruit blijkt dat er jaarlijks zo’n vijftig postbodes het slachtoffer werden van een agressieve hond, met een uitschieter van 60 gevallen in 2006.

Meestal zorgde een incident voor een tiental dagen arbeidsongeschiktheid. Uitschieters zijn 2010 waar de postbode gemiddeld liefst 24 dagen arbeidsongeschikt was. In 2007 hadden de gebeten postbodes meer geluk: ze dienden gemiddeld nog geen zeven dagen thuis te zitten na hun onfortuinlijke ontmoeting met een bijtgrage viervoeter.

Open Vld blijft voorstander van een centrale gegevensbank voor honden, waarbij onder andere de bijtincident automatisch gelinkt worden aan de hond. Nele Lijnen heeft in de Senaat een wetsvoorstel in die zin ingediend. Dat moet de gemeentelijke autoriteit toelaten om op een meer passende wijze op te treden tegen potentieel gevaarlijke honden op haar grondgebied.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in