Holy shit: uitwerpselen redden mensenlevens
Dokter Danny De Looze Foto: Titus Simoens
Biologen en medici van over de hele wereld zien het grote heil in het bruine goedje dat u dagelijks door het toilet spoelt. Ze linken uitwerpselen aan darmziektes, maar ook aan obesitas, astma en autisme. Stoelgangtransfusies worden stilaan gangbaar. ‘Dit zal minstens evenveel effect hebben op de samenleving als het werk dat informatici zo’n vijftig jaar geleden uitvoerden.’

Marc (64) verzwakte akelig snel. De diarree was niet te stoppen, hij viel 15 kilo af in een paar maanden tijd, voelde zich totaal uitgeput. Zijn maag-, darm- en leverarts wierp de handdoek in de ring. Er was misschien nog één iets dat eventueel te proberen viel tegen deze clostridium difficile, opperde de dokter. Maar daarvoor moest Marc naar het UZ Gent waar dokter Danny De Looze iets zou doen wat hij nog nóóit had gedaan: een stoelgangtransplantatie.

Marcs dochter werd donor: haar verse ontlasting werd bewerkt en via een flexibele sonde ingespoten bij Marc. Het resultaat was spectaculair. 'Na één dag was ik genezen. Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld als nu, met mijn nieuwe darminhoud.

In België zijn er volgens professor De Looze al acht fecestransfers uitgevoerd. Zelf deed hij er vandaag een negende en voor komende week staat nummer tien gepland.
Het onderzoek naar de bacteriën in onze darmen heeft de laatste jaren een hoge vlucht genomen.

Binnenkort zul je bij de dokter niet alleen een bloedstaal, maar ook een fecaal staal moeten afgeven’, legt professor en bio-informaticus Jeroen Raes van de VUB en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie uit. ‘Bij ziektes als alzheimer of darmkanker kunnen we de aanleg min of meer voorspellen als we het menselijke genoom bekijken. Maar er zijn ook ziektes waarvoor de voorspellende kracht van het menselijke genoom erg laag is. Zoals type 2 diabetes, de ziekte van Crohn of obesitas. Voor dat soort ziektes is de darmflora dan weer een veel betere indicatie.

Raes denkt dat de wetenschap in de toekomst nog veel meer ziektes zal associëren met darmflora. De meest uiteenlopende zelfs. Nu al staan autisme en eczeem op het lijstje. Al is niet altijd duidelijk of de correlatie ook op een oorzakelijk verband duidt.

Momenteel is alleen voor clostridium en diabetes type twee onomstotelijk bewezen dat een stoelgangtransplantatie leidt tot een verbetering van de symptomen. Raes is nog altijd onder de indruk van de diabetesstudie. ‘Echt spectaculair.

Het klinkt allemaal nog wat ver van ons bed, Raes geeft het ook toe. Maar het is duidelijk waar we naartoe gaan: ontdekken hoe we de darmflora kunnen aanpassen om zo ziektes te vermijden of genezen. Iedereen aan de stoelgangtransplantatie dan maar? ‘Neen, dit is slechts een tussenstap. Uiteindelijk zullen we tot een cocktail van een tiental werkzame bacteriën komen die de aangetaste darmflora kan resetten.

Om daartoe te komen, is Raes volop op zoek naar uitwerpselen. Hij verzamelde al meer dan 5.000 vrijwilligers voor zijn Vlaams darmfloraproject. En zoekt er nog eens zoveel. ‘Ik wil het darmflora van Vlaanderen in kaart brengen.’ Zijn droomdoel? ‘Binnen tien jaar opnieuw voor je zitten met een pilletje dat je gezonde darmflora geeft. Dat zou een ware revolutie zijn.

 

Dit is een ingekorte versie van de uitgebreide reportage die dit weekend in DS Weekblad verschijnt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig