Groot-Brittannië laat kinderen massaal vaccineren na mazelenuitbraak
Foto: AFP

Na een uitbraak van de mazelen in het Welshe Swansea, wat vermoedelijk de doodsoorzaak was van een 25-jarige man die vorige week overleed, is Groot-Brittannië gestart met een grote campagne om zoveel mogelijk jongeren alsnog te vaccineren. Dat meldt The Guardian.

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn 587 besmettingen met de mazelen zijn vastgesteld in Groot-Brittannië, drie keer hoger dan het jaar voordien. Vooral kinderen tussen tien en veertien jaar worden het slachtoffer van het uiterst besmettelijke virus, omdat een groot aantal van die leeftijdsgroep nooit werd gevaccineerd als baby, of slechts één van de twee dosissen kreeg toegediend.

Daardoor is in grote delen van Londen en Zuid-Engeland de immuniteitsgraad gedaald tot 70 procent, terwijl minstens 95 procent van de bevolking immuun moet zijn om een epidemie te voorkomen. Daarom is de Britse overheid gestart met een grootse vaccinatiecampagne om alsnog zoveel mogelijk kinderen uit die leeftijdsgroep te vaccineren.

Dat zoveel kinderen van tien tot veertien jaar niet zijn gevaccineerd, is voor een groot deel te wijten aan Andrew Wakefield. De Britse onderzoeker beweerde in 1998 dat er een link zou zijn tussen het combinatievaccin tegen mazelen, bof en rodehond, en autisme. Ouders die sowieso al twijfelden omdat ze menen dat het vaccin de natuurlijke weerstand zou verminderen, zagen hierin nog meer reden om hun kinderen niet te vaccineren. In 2010 werd de studie echter ingetrokken en vandaag worden opnieuw meer dan 90 procent Britse baby’s gevaccineerd.