Fluorescerende schapen geboren in Uruguay
Foto: AFP PHOTO / IRAUy - JAVIER CALVELO

In Uruguay zijn schapen geboren die oplichten onder ultraviolet licht. Het gaat niet om een speling van de natuur: de schapen werden genetisch gemodificeerd met een fluorescent gen van een kwal.

De geboorte van de fluorescente schapen, een primeur in Latijns-Amerika, werd woensdag bekendgemaakt door een groep Uruguayaanse wetenschappers, samen met het Pasteur-instituut in de hoofdstad Montevideo. ‘Het genetisch modificeren van schapen was nog niet gedaan in Latijns-Amerika. Dit succes plaatst Uruguay op het hoogste niveau in de wetenschappelijke wereld’, klinkt het.

Geen specifiek doel

De fluorescente schapen werden in oktober vorig jaar geboren. Ze groeiden volkomen normaal op. Hun enige bijzonderheid is dat ze fluoresceren als ze onder ultraviolet licht worden geplaatst.

De genetische modificatie had geen specifiek doel, behalve om de effectiviteit na te gaan van de methode om een vreemd gen te plaatsen in het DNA van de dieren.

Eerder werden in Latijns-Amerika al de genen gewijzigd van koeien in Argentinië en van geiten in Brazilië. Beide diersoorten produceerden door de modificatie menselijke eiwitten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig