Belg staat het langst in de file
Foto: Photo News

In heel 2012 stonden automobilisten in België gemiddeld 59 uur vast in files. Dat is 12 procent minder dan het jaar voordien, maar wel goed voor een eerste plaats op de fileranglijst met 13 onderzochte Europese landen. Nederland (52 uur), Duitsland en Frankrijk (beide 37 uur) maken het podium volledig. Dat heeft het Nederlandse verkeersinformatieplatform Inrix woensdag bekendgemaakt.

De files in Europa namen in 2012 af met gemiddeld 18 procent. Die trend zet zich voorlopig voort in 2013, met een daling van het aantal files in Europa met 23 procent in het eerste kwartaal. In België blijft de daling beperkt tot 1 procent, in Nederland bedraagt de terugloop 26 procent.

'Er is altijd een sterk verband geweest tussen de economische toestand en het aantal files op de wegen. Die laten zien dat mensen werken en pendelen, uit eten gaan of boodschappen doen, en dat bedrijven hun producten vervoeren', zegt Bryan Mistele, ceo van Inrix. 'Gezien de werkloosheid een recordhoogte bereikte in 2012 en het vermogen van de Europese huishoudens met 13,6 procent daalde, is het niet verrassend dat het aantal files aanzienlijk is gedaald.'

In landen waar de crisis het hardst toeslaat, daalde het aantal files het sterkste: Portugal (-50 procent), Spanje (-38 procent), Italië (-34 procent) en Hongarije (-24 procent). In 2012 daalde het aantal files in alle Europese landen behalve in Luxemburg, waar een stijging van 29 procent werd opgetekend.

Volgens dit onderzoek is Brussel met 83 uur in de file de Europese stad met de meeste files, gevolgd door Antwerpen (77), Londen (72) en Rotterdam (71). Op deze lijst met 25 steden bezet Gent (53) de tiende rang, Charleroi is met 42 uur file eenentwintigste.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig