Klarinettist Walter Boeykens is dinsdag op 75-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Eugeen Van Lent, de vroegere directeur van het cc Bornem Ter Dilft, in een mededeling.

Van 1964 tot 1985 was Boeykens solist bij het filharmonisch orkest van de BRT. Nadien nam zijn internationale carrière een hoge vlucht. Hij toerde als solist, maar ook met zijn Ensemble Walter Boeykens over de hele wereld.

Professor

Hij was verbonden als professor aan de conservatoria van Antwerpen, Utrecht, Tilburg en Rotterdam. Hij werd in 2007 Maestro Honoris Causa aan de Antwerpse Hogeschool Stichting Conservatorium Antwerpen.

Voordien werd hij gelauwerd met de vijfde Prudens Van Duyse-prijs (1988), was hij cultureel ambassadeur van Vlaanderen (sinds 1995) en werd hij verheven in de adelstand (geridderd) voor zijn hele muzikale carrière en om dezelfde reden ontving hij in 2001 de allereerste Klara-Carrièreprijs.

Meesterwerken

Zijn indrukwekkende discografie bevat het merendeel van de meesterwerken uit de klarinetliteratuur. Voor Harmonia Mundi nam hij samen met zijn ensemble alle relevante composities uit het kamermuziekrepertoire voor klarinet op.

Sinds 1996 wordt er in Bornem Het Bornem Festival Walter Boeykens georganiseerd waarop een aantal vooraanstaande musici worden uitgenodigd.